Évek óta erős, maró hatású bűz tapasztalható a városban, leginkább nyáron, akkor is kánikula idején. Az elmúlt esztendőben sokszor volt téma ez az ügy, nagy volt a tiltakozás, tartottak tüntetést is ellene, a város vezetése kiállt a hatvaniak mellett, fórumot szerveztek, aláírásokat gyűjtöttek, hogy mielőbb szűnjön meg. Ebből, több mint 8000-et le is adtak az ügyészségen. Bűzcsapdákat helyeztek ki, majd augusztusban egy fekete massza jelent meg a szag forrásának vélt pernyehányó mellett. Indult vizsgálat, nyomozás. Nemrégiben azonban a rendőrség bűncselekmény hiányában megszűntette a nyomozást. A hatvani önkormányzat, pedig ahogy korábban, most is lépett az ügyben és panasszal éltek.

– A hatvaniak joggal vannak felháborodva a bűz miatt. Felháborítónak tartom, hogy létezik egy probléma, ami az egész várost érinti, több mint nyolcezren, aláírásukkal is tiltakoztak ellene, az ügyészség és a rendőrség is foglalkozott az üggyel, még sincs meg ennek az egésznek a felelőse – fogalmazott Horváth Richárd polgármester.

Az önkormányzat, még tavaly egyeztetett a Hunviron Kft-vel, akkor elmondták: új technológiára állnak át, ami kevesebb szaghatással jár majd. Éppen ezért most levélben kértek tőlük tájékoztatást, hogy áll ez a fejlesztés. Ezzel párhuzamosan a katasztrófavédelmet is megkeresték az elvégzett fúrások eredményeivel kapcsolatban. Egyelőre még egyik helyről sem kaptak választ.  Ugyanakkor már felvették a kapcsolatot a környezetvédelmi államtitkárral is. A probléma megoldását a kezdetektől nehezíti, hogy nem a hatvani önkormányzat az eljáró hatóság, hanem az egri hivatal. Később őket kizárták, így jelenleg a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál van az ügy.

– Fellebbeztünk a nyomozás megszűnése miatt is, aminek eredménye, hogy az ügyészség hatályon kívül helyezte a korábbi döntést, így folytatódik a nyomozás a massza kérdésében. Ez egy nagyon veszélyes anyag, amely tartalmaz nehézfémet és szerves anyagot, van olyan összetevő, ami a megengedett határértéket 300 szorosan túllépi, így erősen mérgező. Ehhez képest a fáradt olaj ásványvíznek minősül. Remélem, hogy a hatóság rövid időn belül megnyugtatót válaszokat ad, megtalálja a felelősöket és a hatvaniak biztonságban érezhetik magukat – jelentette ki Horváth Richárd.

Egerszóláton is nagy tiltakozás alakult ki egy tervezett hulladéklerakó miatt. Ott, az ügy mellett kiállt a térség országgyűlési képviselője Horváth László is.