Ellenben a fekete macskás babonákkal, fekete kutyával kapcsolatos hiedelem nem ismert. Mégis sokkal hátrányosabb helyzetben vannak, mint más színű társaik. Jelenleg negyvenhét kutya van a Kutyaszív alapítvány telephelyén, melyeknek csaknem fele, fekete színű. Túlnyomó részük régóta a menhelyen él. Van közöttük: kölyök és felnőtt, kisebb-, nagyobb testű, rövidebb- és hosszabb szőrű, lustább, illetve aktívabb is. A tulajdonságaik nem különböznek a világosabb bundájú társaiktól, mégis nehezebben találnak gazdát színük miatt. – Igazságtalan a sors a fekete kutyákkal kapcsolatban. Mikor egy látogató a menhelyen jár, úgy megy el a fekete négylábúak mellett, mintha nem is lenne ott semmi – mondta Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány elnöke. Úgy véli, a mindenszentek körül, mindenki kicsit misztikus, spirituális hangulatba kerül, de a félelmek nem csak szezonálisak. Már amerikai viselkedéskutatók próbálják kideríteni ezt a jelenséget, ami a megkülönböztetés okozója lehet. Úgy vélik, az előítéletek a gyermekkori élményekből és a kultúrából eredeztethetők. – A mesékben a szörnyek és a gonoszok mindig feketék – kezdte Rudas Aranka, majd kiemelte, összefügghetnek a negatív érzések azzal is, hogy a sötét színű kutyák arcjátéka kevésbé látható a többi társukhoz képest. – Az ő mimikáik, metakommunikációs jelzéseik, főként a rossz fényviszonyokban, akár félelmet is kiválthatnak – fejtette ki az alapítvány elnöke.

Vannak, akik a feketeségnek tulajdonítható szindrómát alaptalannak gondolják, csupán egy olyan babonának, amit az emberek általánosítva, ehhez a színhez kötnek. Néhány napja, Márkus Loretta egy Balassi Bálint utcai üzlet előtt talált rá egy nyolchetes, fekete pulira. A befogadója azonnal beleszeretett – színétől függetlenül – a kisállatba. Elmondta, egyáltalán nem érdekli Raffi színe, göndör fürtjei azonnal elvarázsolták. – Nem kellene a kutyákat a színűk alapján megkülönböztetni – jelentette ki Márkus Loretta, folytatva azzal, hogy egy sötét bundájú négylábú is éppolyan barátságos, kedves és szerethető, mint bármelyik másik eb.

Ezek alapján, Rudas Aranka, a Kutyaszív alapítvány elnöke elhatározta, indít egy kampányt, amelynek a neve „Black Dog is Beautiful”, amely hangsúlyozza, hogy a fekete kutya is szép. Elmondta, ez egy olyan mozgalom, ami népszerűsíti a fekete színű négylábúakat, mellyel reméli, hogy a menhelyről is egyre több eb talál gazdára.

 

Aki szeretné megnézni a Kutyaszív alapítvány lakóit, az alábbi elérhetőségen megtalálja fotóikat, továbbá a menhely üzemeltetőinek elérhetőségét is.

http://www.kutyasziv.hu