A kiállítás első részében a Barcsay család történetébe kaphat betekintést az érdeklődő, megismerhető Barcsay Jenő rokonságába tartozó Barcsay Ákos erdélyi fejedelem, Barcsay Ábrahám, Barcsay Domonkos életéhez és a munkásságához köthető egy-egy könyv.

Barcsay Jenő életének kiemelkedő fő munkája az 1953-ban az „Művészeti Anatómia”  című könyv, a múzeumi térben, két vitrinben könyvhöz kapcsolódó tanulmányrajzok, az anatómia tanítást segítő csontok láthatók és az adott testrészről készített pontos rajzok figyelhetők meg. A kiállítás belső termében a makói  József Attila Múzeum birtokában lévő, a Kút gém és a Kék egű táj című olajfestmények, a tárlat legkorábbi Barcsay-alkotásai.

A makói festményeknek különös a története: 2015-ben a Járási Hivatal beköltözésével átvizsgálták a makói városháza épületét, és kiderült: az eddig raktárként használt helyiség kincseket rejt. A 101-es szobából ugyanis mintegy 100 festmény került elő, köztük két Barcsay Jenő alkotás is. Az 1925-ben Makón készített alkotásokat Csongrád megyei városon kívül, most láthatja először az érdeklődő közönség.

A Székesfehérvári Szent István Múzeum Deák Gyűjtemény négy Barcsay-alkotást adott kölcsön a kiállításra. A több dombos tájat ábrázoló grafikát a budapesti Szabó Ervin Könyvtár kőbányai könyvtára bocsátott a tárlat rendelkezésére. Több tárgyat, dokumentumot magángyűjtök, amelyek gazdagítják a kiállítást hatvani rajztanárok hagyatékábból származik.

„A múltból építkező jövő című kiállítás 2019. február 28-ig látogatható.

Millisits Máté

 

Fotó: Ocsovai Zoltán