Február 15-éig lehet jelentkezni a felvi.hu-n elérhető e-felvételi rendszeren keresztül az ősszel induló alap-, illetve mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban részletes információk olvashatók a választható képzésekről és a jelentkezésről is, amely a felvi.hu-n már bővített formában is elérhető a hivatalos kiegészítéssel. Természetesen a továbbtanulás előtt álló diákok az intézményükben is minden támogatást megkapnak a sikeres szakmai életút megtervezése érdekében.

A Hatvani Bajza József Gimnáziumban is sokrétűen közelítik meg a továbbtanulást. – Az iskolába érkezésük legelső évétől tudatosan építjük fel a pályaorientációt a diákok életében. Először mindenképp az önismeretben segítjük a tanulókat, hogy rájöjjenek, mi az amiben ők a legjobbak, illetve a legeredményesebbek lehetnek. Minden évben megszervezzük a pályaorientációs napokat is, ilyenkor a különböző felsőoktatási intézmények, illetve szakmák képviselőivel ismerkedhetnek meg a fiatalok. Emellett egyéni elbeszélgetésekkel, pályaválasztási tanácsadásokkal is támogatjuk a diákokat – közölte Deák Andrea igazgató. Hozzátette: a Bajzában 95%-os a továbbtanulási arány, s idén 131 végzős diák pályázik náluk valamilyen felsőoktatási intézményben.

Doszpot Viktória is valamelyik egyetemen képzeli el a jövőjét, az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem kémia szakját jelölte meg az első két helyen. – Én kilencedikben egy pályaorientációs napon ismertem fel azt, hogy engem leginkább a kémia érdekel. A jövőben vegyészettel vagy gyógyszerekkel kapcsolatos kutatásokkal szeretnék foglalkozni – mondta a végzős tanuló. – Elsőként az ELTE matematika, másodikként a BMA matematika, harmadikként pedig az ELTE fizika szakát jelöltem meg. A diploma megszerzése után nagyon szívesen vállalnék akadémiai munkát vagy vennék részt különböző kutatásokban – közölte Szepesi Balázs bajzás diák.

Tavaly a felvételi három legnépszerűbb alapszakja a gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, pszichológia szakok voltak. Az ápolás és betegellátás alapképzést is sokan választották, majd ezt a szakot követte a népszerűségi rangsorban a mérnökinformatikus képzés, a hatodik legtöbb diákot vonzó alapképzés pedig a nemzetközi gazdálkodás volt.

A továbbtanulási jelentkezéseket február 20-ig kell hitelesíteni Ügyfélkapuval vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött hitelesítő adatlappal.

Kezdőkép: Albert Péter / archív