Ez egy olyan szituáció, amiben a legfontosabb, hogy kihasználjuk a bennünk rejlő kreativitást, valamint pozitív hozzáállással, nyitottsággal és rugalmassággal oldjunk meg minden felmerülő helyzetet – jelentette ki Kutalik Márta, a Hatvani 5. Számú Általános Iskola igazgatója, amikor a digitális oktatás elmúlt két hetének tapasztalatairól kezdett el beszélni.

Március 16-án a koronavírus-járvány megfékezése érdekében országszerte bezártak az iskolák és kezdetét vette a digitális oktatás. Az intézményekben gyorsan és magabiztosan kellett reagálni a kialakult helyzetre, de úgy tűnik, hogy ez két hét távlatából egyre könnyebben megy.

– Első körben összehívtam a kollégákat, akikkel megbeszéltük, hogy miként tudnánk megoldani a digitális munkarendet. Szerencsére az iskolában mindenki nagyon nyitott volt, jöttek a jobbnál jobb ötletek a tanárok részéről, valamint az informatikai háttér is mindenkinél adott. Elsősorban a Kréta rendszert alkalmazzuk, oda töltjük fel a gyerekeknek a házi feladatokat. Emellett felvettük a különböző tankönyvkiadókkal a kapcsolatot, akik online feladat típusokkal segítik a munkánkat – részletezte az igazgató.

Hozzátette: a tanárok elképesztő gyorsasággal reagáltak a megváltozott körülményekre, zárt Facebook és Messenger csoportokat hoztak létre, így tartják a diákokkal a kapcsolatot. De népszerűek a Prezi Video-k is, ő maga is ezen keresztül szokott üzenni az iskola tanulóinak. – Fontos hangsúlyozni, hogy ez az időszak most nem arról szól, hogy ugyanazt követeljük meg a diákoktól, mintha bejárnának az iskolába. Meg kell találni a helyes arányokat, hogy mi az, ami még teljesíthető ilyen helyzetben, s mi az, amire több időt kell adnunk – közölte Kutalik Márta.

Az Ötös iskola vezetője azonban bizakodó, úgy látja, hogy a diákok és a pedagógusok is segítik egymást és mindent megtesznek azért, hogy a legtöbbet kihozzák ebből a helyzetből. Az iskola egyik tanára, Sebők Tímea is optimistán látja a helyzetet. Osztályfőnökként minden reggel Facebook-on jelentkezik be az elsőseinek és a szülőknek, igyekszik online térben is egyben tartani a társaságot. – Az alsó tagozatos diákok esetében a szülőkre valóban több szükség van, a gyerekeknek egyedül nehezen menne a tanulás. Úgy tapasztalom azonban, hogy lassan kialakul egy stabil rendszer mindannyiunk életében, és meg tudjuk oldani az online tanítást – mondta a pedagógus, aki a digitális oktatást nemcsak tanárként, hanem szülőként is tapasztalja. – Van egy negyedik osztályos lányom, őt már tavaly arra próbáltam ösztönözni, hogy tudjon önállóan is tanulni. Azt látom, hogy az ő osztályában is kezd zökkenőmentessé válni az oktatás, ez hétről hétre egyre jobb lesz szerintem – árulta el Sebők Tímea.

Hangsúlyozta: pedagógusként és szülőként is igyekszik sokat dicsérni a gyerekeket, pozitív megerősítésekkel ösztönözni őket a hétköznapokban. A tanár úgy véli, ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a digitális oktatást minél egyszerűbben és barátibban közvetítsék a gyerekek felé, és több időt adjanak a feladatok teljesítésére is.