Az önkormányzat tavaly tavasszal, elnyert egy EU-s pályázatot, így lehetőség nyílt az Energiaklub Szakpolitikai Intézettel együttműködve egy szemléletformáló előadássorozat megvalósítására Hatvanban. A projekt célja a környezettudatosságra való nevelés és az energiaszegénység fogalmának megértése, illetve megelőzése volt.

Az egészségügy és a szociális ágazat dolgozói részére is tartottak előadásokat. A fél éven át tartó programsorozat zárórendezvényét, a gyermekvédelmi és szociális szakmai tanácskozáson szervezték meg. Olasz Krisztina az Energiaklub projektmenedzsere elmondta, hogy a szociális jelzőrendszerben dolgozó munkatársak részére összesen három workshoppot tartottak. – Az első alkalommal a definíciókat, az Európai Uniós szintű statisztikákat, illetve a hazai adatokat ismertettük. A második előadáson, azzal foglalkoztunk, hogy egy háztartás, hogyan csökkentheti az energiafogyasztását. A harmadik, egyben záró worshoppon pedig települési szinten vizsgáltuk meg, hogy egy önkormányzat, és a helyi civil szervezetek mit tudnak tenni az energiaszegénység megelőzésének az érdekében – részletezte.    

Olasz Krisztina hozzátette, hogy a Hatvani Százszorszép Óvodában és az 5. számú általános iskolában is szerveztek eseményeket, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg – a többi között – a gazdaságos szellőztetés szabályaival is. A szakember kiemelte, nyáron – energiatakarékossági szempontból – inkább este, vagy kora reggel nyissunk ablakot, amikor hűvösebb a levegő. – Télen pedig pont fordítva. A nap közepén, amikor nagyobb esélye van a napsütésnek, akkor próbáljuk a melegebb levegőt beengedni a lakásba. Ezt az óvodában játékos feladatokkal mutattuk be – mondta.  

A projektmenedzser azt is elmondta, hogy az Energiaklub, és az önkormányzat folyamatosan nyújt be pályázatokat annak az érdekében, hogy az energiahatékonysággal kapcsolatos projektek a jövőben is folytatódhassanak.

A HatvanApp applikációjának felületén egy kvízjáték is elindult. Akik a kérdésekre helyesen válaszolnak, sorsoláson vesznek részt. A nyertes az Energiaklub által felajánlott nyereménycsomagot kap, amely időzítőkapcsolót, túláram védelemmel ellátott elosztót, digitális fogyasztásmérőt és hőtükröt is tartalmaz.

A HatvanApp a következő linken letölthető:

HatvanAPP – Alkalmazások a Google Playen