A Hatvany Lajos Múzeumban rengeteg látnivaló fogadta a kulturális programok kedvelőit. Az elmúlt évhez hasonlóan az intézmény idén is színes előadásokkal várta az érdeklődőket. A gyerekeknek például lehetőségük nyílt kézműves foglalkozásokon részt venni, ahol színezhettek és festhettek is.

Márkus Mariann kifejtette, hogy a programokat úgy alakították, hogy minden érdeklődő kedve szerint válogathasson a kínálatból. – Gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatják a kedvükhöz illő elfoglaltságot. Előadásokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készültünk. A múzeum teljes területén zajlanak programok, az udvaron például izgalmas produkciókat láthatnak az emberek, illetve koncerteken is részt vehetnek – részletezte Márkus Mariann, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója.

Az eseményen a Hatvani Bajvívó Oskola bemutatóját is megtekinthették a látogatók, ahol a szablya helyes használatát ismertették. A program keretében prezentáltak egy olyan bajvívást is, amiben egyszerre két harci eszközzel küzdöttek. Tárlatvezetésen is részt vehettek az érdeklődők, ahol a történelmi nevezetességekről tanulhattak. Az eseményen kézműves vásár nyílt az intézmény előtt, így kerámia díszekből és fonott, horgolt karkötőkből, illetve nyakláncokból válogathattak azok, akik ellátogattak a környékre.

Az éjszaka a Vadászati Múzeumban is eseménydúsan telt. Az intézményben az állandó és időszakos kiállításokat is megtekinthették az érdeklődők és családi programokon is részt vehettek azok, akik részt vettek a Múzeumok Éjszakáján. – Az eseményen egy régészeti játékban is kipróbálhatják magukat a gyerekek. Homokkal teli ládákat rejtettünk el a múzeum különböző részein, amelyekben nyomokat találhatnak a kicsik, és azok alapján kell tovább haladniuk a kiállításon. A keresésben egyszerre többen is részt vehetnek, így a barátok is közös élményekkel gazdagodhatnak, de önállóan is izgalmas a feladat – mondta Ujváry Tamás, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum ügyvezető igazgatója.

Lazok Brigitta remek kikapcsolódási lehetőségnek tartja a rendezvényt, családjával már harmadik alkalommal vesznek részt a Múzeumok Éjszakája programjaiban. – Nagyon kedveljük ezt a múzeumot, mert jobban megismerkedhetünk az élővilággal, és sok érdekességet láthatunk itt. Interaktív játékokban is részt lehet venni, amelyek tanító jellegűek és a gyerekeink szívesen töltik ezzel az idejüket, mindig izgatottan várják, hogy mikor jövünk legközelebb – mondta Lazok Brigitta.

A Múzeumok Éjszakája célja, hogy népszerűsítse a múzeumok látogatását. A programsorozatot idén 17. alkalommal rendezték meg, és ilyenkor a legtöbb kulturális intézmény színes programokkal várja az érdeklődőket országszerte.

Fotó: Bajzáth Gergő