Enyhítették a hatvani orvosverők büntetését. A Hatvani Járásbíróság a 2018. június 27-én meghozott elsőfokú ítéletével B. J. I. rendű, B. A. II. rendű és Sz. M. M. III. rendű vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében. A járásbíróság az I. rendű és a II. rendű vádlottakat hat év hat hónap börtönbüntetésre és hét év közügyektől eltiltásra, míg a III. rendű vádlottat öt év hat hónap börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész mindhárom vádlott vonatkozásában a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlottak és védőik elsődlegesen az ítélet hatályon kívül helyezése, illetve felmentés, míg másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezéssel éltek – adta hírül az Egri Törvényszék.

Az Egri Törvényszék a meghozott másodfokú határozatával az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, a vádlottakkal szemben kiszabott büntetést enyhítette, az I. rendű vádlott büntetését négy év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlott büntetését három év hat hónap börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra, míg a III. rendű vádlott szabadságvesztés büntetését két évre leszállította, melynek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette, és a közügyektől eltiltás kiszabását mellőzte. A törvényszék egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlottak 2017. április 06-án 21 óra körül egy velük lévő lázas kisgyermek ellátása érdekében megjelentek a hatvani kórház ügyeletén, ahol hangoskodtak és szóváltásba keveredtek a kórházban dolgozókkal. A szóváltásra a sürgősségi vizsgálóból kijött az ügyeletes orvos sértett, aki felszólította a vádlottakat, hogy fejezzék be a hangoskodást, és tájékoztatta őket, hogy a gyermek ellátása az orvosi ügyelet feladata, oda menjenek vissza. A vádlottak közölték, hogy ott már jártak, nincs ott senki, végül távoztak. Az ügyeletes orvos sértett visszatért a sürgősségi vizsgálóba, azonban rövid idő múlva hallotta, hogy a váróban ismét hangoskodás van, ezért újból kiment az előtérbe. A vádlottak az ügyeletes nővérrel veszekedtek, ekkor a sértett emelt hangon rendre utasította a vádlottakat. A vádlottak az ügyeletes orvos felé fordultak, majd az I. rendű vádlott két kézzel a mellkasánál lökdösni kezdte a sértettet. Az ügyeletes orvos sértett védekezésképpen megfogta az I. rendű vádlott felső ruházatát. Ekkor az I. rendű vádlott mögött álló fia, a II. rendű vádlott arcon ütötte a sértettet. Az ütéstől az orvos megszédült, és elengedte az I. rendű vádlott ruháját. Ekkor az I. rendű és a II. rendű vádlottak összesen 5-6 alkalommal megütötték az orvos arcát. Eközben a sértett bántalmazásába beavatkozott a III. rendű vádlott is, aki próbálta megakadályozni a sértett védekezését, és a sértett védekezésre emelt kezeit visszafogta. A bántalmazásnak egy, a váróban tartózkodó beteg és a hangoskodásra kiérkező kórházi dolgozók vetettek véget. Az ügyeletes orvos sértett a bántalmazás következtében az arcán nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, míg a bal keze egyik ujjának ficama és az ujjpercének szakításos törése nyolc napon túl gyógyulnak. A sértett közfeladatot ellátó személy.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályok betartásával járt el, és okszerűen vont következtetést a vádlottak bűnösségére. A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetések a büntetéskiszabási körülményekre, az enyhítő és súlyosító körülményekre figyelemmel eltúlzottak, ezért a büntetéseket enyhítette. A törvényszék álláspontja szerint az I. rendű vádlott, mint a cselekmény kiváltója vonatkozásában a négy év börtönbüntetés, az erőszakosan fellépő II. rendű vádlott tekintetében a három év hat hónap börtönbüntetés alkalmas és elégséges a büntetési célok elérésére. A törvényszék a III. rendű vádlott büntetését idős korára és betegségére is figyelemmel két évre leszállította, és végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság ítélete jogerős.