A város középiskoláinak előző tanévi beszámolóival kezdődött a csütörtöki testületi ülés. A Hatvani Bajza József Gimnázium, a Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium valamint a Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium képviselői részletesen felvázolták az intézményükben zajló diákéletet.

A képviselők elfogadták a városi cégek, az óvodák, valamint az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról szóló beszámolóit. Emellett a fiatalok életkezdési támogatása is napirenden volt. A babakötvénnyel most tíz hatvani gyermeknek segítenek.

Egy energetikai tanácsadó irodát is létrehoznak Hatvanban, erről is határoztak a képviselők. Horváth Richárd kiemelte, az elmúlt időszak bejelentései, a nagymértékű rezsi-áremelkedés sokakat sodort nehéz helyzetbe ebben az egyébként sem könnyű időszakban. Az állampolgárok, a hatvaniak terhei egyre csak nőnek. Most összefogásra, kitartásra és észszerűségre van szükség. Éppen ezért szeretnének a hatvaniaknak szakmai segítséget nyújtani az iroda létrehozásával. – Úgy éreztük, az a legjobb döntés, ha idén a tűzijátékot nem tartjuk meg augusztus 20-án. Az erre szánt összeget, 800 ezer forintot pedig egy energetikai tanácsadó iroda létrehozására fordítjuk. Itt bárki tanácsot kaphat azzal kapcsolatban, hogy melyik fűtési rendszer mivel jár, milyen előnyei vagy hátrányai vannak. Akik tanácstalanok, ide bejöhetnek, és segítséget kapnak – fejtette ki. Elmondta, a polgármesteri hivatalban működő iroda szolgáltatásait a hatvaniak ingyenesen vehetik igénybe, és előreláthatólag három hónapon át kijelölt napokon fogadják őket.

A testületi ülésen Horváth Richárd kiemelte, hogy a globálisan jelentkező, nagymértékű világpiaci áremelkedés nyomán a korábbihoz képest jelentősen magasabb gázárakra számít az önkormányzat, akár tízszeres összeg is előfordulhat. – Hatvan esetében több mint 80 millió forint az eredeti gázszámla összege, ez tízszeres szorzóval azt jelenti, hogy több mint 800 millió forintot kell fizetni. Egyelőre várjuk, hogy valós számokat kapjunk, és kalkulálhassunk. Ez alapján rakjuk majd össze a jövőévi költségvetést. A koronavírus kapcsán is kerültünk nehéz helyzetbe, de megoldottuk, ezt is igyekszünk kezelni – fejtette ki.

A parkolási díj a városban az óránkénti 200 forintról 300 forintra emelkedik, erről is határoztak a testületi ülésen, kiemelve, hogy Hatvan kártyával továbbra is ingyenes a parkolás. Emellett a városi közbiztonság növelése érdekében három új térfigyelő kamera kihelyezéséről is döntöttek.

Kezdőkép: illusztráció, archív