A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzeti Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján – Hatvan belterületén szeptember 4-én 10 óra 20 perc körül megállítottak egy magyar hatósági jelzésű járművet, melyet egy 33 éves szerb férfi vezetett. A sofőr a járműből kiugrott és elszaladt. A rendőrök forrónyomos keresés eredményeként a szerb embercsempészt néhány perccel később egy erdős területen elfogták.

A gépkocsi rakterében 26 személy tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, továbbá nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat, így őket a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A járművezetővel szemben – őrizetbe vétele mellett – a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indított.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: police.hu