A hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet új műtőblokkja kapcsán dr. Köles Zsuzsanna főorvos és Pampuk Edina főműtősnő adott tájékoztatást a Hatvan TV Rendelő című magazinműsorában.
Az új műtőblokk berendezése folyamatosan zajlik, amelynek szervezése több munkafolyamatból áll. Ehhez egy terv kidolgozására is sor került annak érdekében, hogy jól lássák az épp aktuális munkafázisokat.

A kitakarítást és a záró fertőtlenítést követően egy teljes körű leoltás következett mind a központi sterilizálóban, mind a központi műtőblokkban.
Amikor a leoltás eredménye megérkezik, csak akkor veheti kezdetét a különböző szakmák beköltözése az új műtőegységekbe, amely néhány napon belül várható.

– Az új létesítmény 1200 négyzetméter területű, amelynek a földszintjén helyezkedik majd el a központi sterilizáló, az első emeleten a három aszeptikus műtő, a csontműtétek, a laporoszkópikus műtétek helyiségei, illetve egy négy ágyas műtét utáni őrző, ami hasonló felszereltséggel bír, mint az intenzív osztály. Ezzel is a betegek biztonságát szolgálják – hangsúlyozta dr. Köles Zsuzsanna főorvos.
A régi épület második emeletén, az egykori radiológia helyén került berendezésre a szeptikus műtőblokk, valamint a szülészeti műtőegység is teljesen megújult.

– Az új műtőblokk megfelel a 21. század követelményeinek és az egyik legkorszerűbb az országban. Minden műtő légkondicionált, precízen szabályozott légtechnika szolgálja a sterilitást, speciálisak a műtőlámpák, a műtőasztalok újak és korszerűek, amelyek mozgathatóak és távirányíthatóak.
A kórházi kollégák felkészítése – szakemberek bevonásával – folyamatosan történik annak érdekében, hogy minél szakszerűbben sajátítsák el a megkívánt munkafolyamatokat és az eszközök használatát – tájékoztatott dr. Köles Zsuzsanna.

Pampuk Edina főműtősnő hozzátette, hogy jól összehangolt munka zajlik a műtétek területén. Az új központi sterilizáló pedig megkönnyíti a műtőben dolgozók tevékenységét, amely hatékonyabb, precízebb munkavégzést biztosít.
A műtők szakmai gárdájának létszáma és végzettsége megfelelő ahhoz, hogy szakmailag jól ellátott legyen az új műtőegység.

Fekete Gábor