Az elmúlt napokban több csapadékzóna is áthaladt az országban. A Mátra térsége is nagyobb mennyiségű esőt kapott az ilyenkor megszokottnál, a Zagyva vízgyűjtőjén 24 óra alatt 20-30 mm közötti értékeket regisztráltak a mérőállomások, emiatt jelentős árhullámok alakultak ki – mondta el a Hatvan Tv-nek az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: a következő 1-2 napban további áradásra lehet számítani a Zagyva hatvani szakaszán, a vízszintet folyamatosan ellenőrzik.

A Zagyva és a Tarna vízgyűjtő területére eddig a sok éves csapadékmennyiség 187 százaléka hullott le, tehát majdnem a duplája a januári átlagnak. A Zagyván már el kellett rendelni az árvízvédelmi készültséget, a most következő néhány napban első- és másodfok közötti vízállásokra számíthatunk. Nagyon fontos, ha a vízgyűjtő területeken – amelyek általában azért picit magasabban vannak – hó kezd el esni, az már nem jut be azonnal a folyóba, ez némileg módosíthatja az előrejelzéseket és a készültségi állásokat” – mondta.

Siklós Gabriella arról is beszélt, hogy eddig országszerte összesen 510 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, ebből a legmagasabb, harmadfokú készültségre a Tarna és a Sajó egész magyarországi szakaszán volt szükség. A szóvivő hangsúlyozta: rendkívüli helyzetre egyelőre nem készülnek a szakemberek.

Fotó: Albert Péter