Ma advent első vasárnapját ünnepeljük, ilyenkor rendszerint elkezdődik a várakozás és felkészülés az év egyik legmeghittebb eseményére, a karácsonyra, Jézus Krisztus születésére. Már hagyomány, hogy ilyenkor a hatvaniak közösen ünnepelnek a város főterén és az adventi koszorú gyertyagyújtásait is együtt élik meg. Délután a belvárosi Szent Adalbert Plébániatemplomban hallgathattak kórusénekeket a résztvevők: a Grassalkovich Énekegyüttes ünnepi műsorral készült, ahol a karácsony szellemiségével átitatott dalokat énekeltek. Ezt követően a Kossuth téren folytatódott a program: a jégpálya már üzemel, sokan voltak most is kint, a város adventi koszorúját is felállították.

Horváth Richárd arról beszélt, hogy karácsonyra mindenkinek fel kell készülnie lélekben. Egy ember életében kifejezetten meghatározó ez az ünnep, már gyermekként elvarázsol minket a hangulat, a Jézuskának írt levél, aztán ahogy felnövünk, a meghittséget érezzük és egyre inkább a szeretteinkre koncentrálunk. Ez mindig a befelé figyelésről, a várakozásról szól – mondta a polgármester, majd ezt követően meggyújtotta az első gyertyát. Ezzel együtt pedig nem csak annak lángja lobbant fel, hanem díszkivilágítást kapott az egész város, így a főtéren a hatvaniak karácsonyfája is.

Jövő héten Kocsik Mónika lelkész gyújtja meg az adventi koszorú második gyertyáját, előtte pedig az evangélikus templomban ad koncertet a Sound of Spirit énekegyüttes.

Fotó: Albert Péter