Vasárnap délelőtt az ÚRKÁI évnyitójával kezdődtek meg a tanévnyitó ünnepségek, tegnap délután és ma reggel ugyanis minden városi intézményben hivatalosan is elindították a 2019/2020 –as tanévet.

Az Ötös iskola az idei tanévvel jubileumi évet is indít, ugyanis ebben az évben az iskola negyvenedik születésnapját ünnepli.  Az évnyitón a felső tagozatos gyerekek műsorral, versekkel készültek az elsősöknek, de elhangzott az intézmény kultikus dala is, melyben megidézték az iskolai élet vidám, jókedvű hangulatát. Kutalik Márta, az intézmény igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: az iskolában minden pedagógus arra törekszik: a gyerekekből egészséges, boldog, teljes ember váljék.

Az idén 60 éves Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskolában is jó hangulatú, nyárt búcsúztató műsorral készültek a tanévnyitó ünnepségre. A diákok örömmel idézték fel a mögöttük álló hónapok jókedvű élményeit.

Ezen kívül az óvodások is versekkel köszöntötték az elsősöket, az intézményben idén 53 elsős kezdi meg tanulmányait.  Kovács János az intézmény igazgatója elmondta: az elsősöknek sok szorgalomra és türelemre lesz szüksége ahhoz, hogy a tudást elsajátítsák az elkövetkezendő időkben, azonban a pedagógusok mindenben segítik majd a diákokat.  Az intézményvezető ezen kívül bejelentette, hogy az iskola hivatalos neve megújult.

A tanévnyitón Horváth Richárd polgármester is köszöntötte az iskola minden növendékét és sok sikert, türelmet és kitartást kívánt az elkövetkezendő tanévre. Beszédében külön kiemelte a szülők áldozatos munkáját is. – A város oktatási intézményeiben minden pedagógus magas szintű munkát folytat egész évben, pont azért, hogy a gyerekek minél jobb esélyekkel induljnak az életben, a továbbtanulás során. Azonban a szülőknek is nagy kihívás ez az időszak, hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy gyerekeinkből sikeres, boldog felnőtt legyen. Ehhez pedig minden szülő szeretné a legtöbbet megadni, s ebben a célban partnerek az iskolák munkatársai is – részletezte a városvezető.

Ma reggel a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolában is ünnepélyesen kezdték meg a tanévet. Szülők és gyerekek itt is izgatottan sorakoztak fel az intézmény udvarán,  az elsősöket a felső tagozatos diákok versekkel, énekekkel köszöntötték.

Polonkai Zoltánné beszédében kiemelte: az intézmény pedagógusai ebben az évben is elhivatottan követik azt az utat, mely az elmúlt évtizedekben sok sikert jelentett mind a gyermekeknek, családoknak, az iskolának.

A Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola udvara is ünneplőbe öltözött szülőkkel és gyerekekkel telt meg ma reggel. Itt már az elsősök is versekkel készültek, a legkisebbek izgatottan álltak ki a színpadra szavalni.  Jagodics István igazgató beszédében kifejtette: az intézmény továbbra is kész az elmúlt évekhez hasonlóan magas szintű pedagógiai munkát továbbvinni, abban fejlődni.

A Hatvani Lesznai Anna  EGYMI intézményben is megkezdték az új tanévet. A diákok ott is versekkel, énekekkel készültek, majd Vörösné Habó Judit intézményegység vezető köszöntötte az egybegyűlteket. – Az elkövetkezendő tanévben a legfőbb szempontunk továbbra is az értékmegőrzés, esélyteremtés, egészségvédelem, a teljes életre való nevelés. Fontos célunk, hogy olyan légkört teremtsünk az iskolába, amibe a gyerekek örömmel és szeretettel járnak – részletezte Vörösné Habó Judit.

Az intézmények évnyitói a diákok számára egy új időszak kezdetét jelentették mindenhol, mindenki más gondolatokkal indult neki a tanévnek. – Nagyon vártam a barátokat, az új osztálytermünket, a tanító néniket. Örülök, hogy újra tanulhatok sok érdekességet, vártam már az iskolát – mondta Barát Gréta második osztályos ÚRKÁI-s kisdiák.

– A nyár számomra nagyon jól telt, sokat voltam barátokkal, sok jó dolog történt a szabadidőben. Az iskolát azért vártam, hogy találkozzak az osztálytársakkal, azonban a továbbtanulás körüli feladatoktól picit félek. Remélem, minden rendben lesz – mondta bizakodva Kürtös Léna, a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola tanulója. – Kevés volt ez a két és fél hónap a pihenésre, jó lett volna még picit nyaralni. De a szünidőben azért tanultam is, nemcsak pihentem. Továbbtanulás előtt fontos volt, hogy ne essek ki nagyon a ritmusból, ezért nem hanyagoltam el a felkészülést sem – részletezte Rácz Máté, kodályos diák.

Az önkormányzat idén is ajándékkal lepte meg a város összes iskolájának elsőseit, mindenki kapott egy-egy csomagot.

Fotó: Albert Péter, Podonyi János, Ocsovai Zoltán, Bajzáth Gergő,