Vége a nyári szünetnek, az összes hatvani iskolában megkezdődött a tanév, a gyerekeknek már a tanulásra kell koncentrálniuk. Augusztus utolsó napján elindultak a tanévnyitók a városban: az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskolában is megnyitották az évet. – Nagyon szeretek tanulni, a matekot nem annyira kedvelem, de olvasni sokat szoktam – mondta Merkel Nikolett negyedik osztályos tanuló. Osztálytársának, Korecz Zorka Annának pedig a rajz és a technika a kedvenc tantárgyai. Testvére, Ada pedig most kezdi az első osztályt, amit nagyon várt már. – Izgulok, de szerintem jó lesz az iskola. Én is nagyon szeretek rajzolni és matekozni is – mondta Korecz Ada.

Az újhatvani templom első padjaiban gyűltek össze az elsőosztályosok, akik az iskolatáskájukat is magukkal vitték. Horváth Richárd köszöntötte őket, a jövőről beszélt, arról, hogy kihívásokkal teli időszak következik. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogy bátran forduljanak tanáriakhoz segítségért, ha bármikor gondjuk akad az év során. Már hagyomány, hogy az elsősök ajándékcsomagot kapnak a várostól, a polgármester mindenkinek átadta az ajándékokat rejtő zsákokat.

Szeptember elsején a többi intézményben is megkezdődött az oktatás, a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskolában zenés műsorral kezdték a tanévet. A gyerekek előadását követően Kovács János igazgató köszöntötte az elsősöket.  – Számukra a legizgalmasabb az évnyitó, hiszen végre már iskolában tanulhatnak, nagy lépés ez számukra, most ők a mese hősei – fejtette ki. Itt Kondek Zsolt képviselő adta át a város ajándék tornazsákjait, amiket többen azonnal ki is bontottak, hogy megnézzék, mit rejtenek. Találhattak benne egy készségfejlesztő játékot és egy baseballsapkát is. Utóbbit sokan fel is próbálták, és büszkén mutogatták.

A Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolában az aulában gyűltek össze a diákok, hogy közösen kezdjék a tanévet. Füzér Baranka és Makádi Menta elmondták, hogy azért várták a tanévet, hogy találkozhassak a barátaikkal, és hogy tanulhassanak. Nagy Flóra és Híres Richárd pedig már a nyolcadik osztályt kezdik meg idén, sok tervük van a jövőre nézve. – Nagyon szeretnék kitűnő lenni ebben az évben, és utána egy jó gimnáziumba menni – mondta Flóra. – Én is gimnáziumban szeretnék tanulni, és biológia, kémia fakultációra járni – fűzte tovább a szót Richárd. A tanévnyitó ünnepségre az elsősök műsorral készültek, verseket szavaltak. Lestyán Balázs alpolgármester kiosztotta a város ajándékait az első osztályosoknak, majd elkezdődött a tanítás, négy osztályfőnöki órával. A diákok izgatottan várták az első órát, amelynek keretében megkapták tankönyveiket.

Nem csak az általános, hanem a középiskolákban is elindult a tanév. A Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium diákjai is izgatottan várták a kezdést, Kecskés Attila atya pár bíztató szóval nyitotta meg a tanévet. Fehér Józsefné igazgató is elmondta ünnepi gondolatait a megnyitóünnepségén, majd a hagyományokhoz híven az új széchenyis diákok közösen esküt tettek.