Befejeződtek a munkálatok a Csányi út mellett épült Hatvani Hulladékkezelő Központnál, így csütörtök délután hivatalosan átadták a beruházást. A hatvani telepen biztosított a teljes hulladékkezelés. Emellett pedig már korábban elindult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, így ma már minden otthonban ott vannak a kék színű, sárga fedeles kukák. A projektben korszerű, modern hulladékkezelő gépeket, járműveket is beszereztek, amelyek segítségével még hatékonyabban tudják elvégezni a munkát. Horváth Richárd polgármester hangsúlyozta: a hulladékkezelésnek köszönhetően a lerakóban elhelyezett szemét mennyisége csökken, ezáltal hosszútávra stabilizálható hulladékgazdálkodási rendszer alakul ki az érintett településeken. Hatvan első embere hozzátette: egy olyan korszerű technológiával megvalósuló beruházásról van szó, amely által új munkahelyek jönnek létre. A projekt 19 település közös elhatározásának köszönhetően valósult meg.

A hatvani beruházással párhuzamosan, Kálon és Jászfényszarun is építettek egy-egy hulladékudvart, ahová olyan szelektív szemetet adhatnak le az ott élők, amiket a háztartási gyűjtőedényekbe nem helyezhetnek el. Győriné Dr. Czeglédi Márta Mária, Jászfényszaru polgármestere elmondta, korábban még álmodni sem mertek arról, hogy a településükön is létrejöhet a szelektív rendszer, most ez mégis megvalósult. Morvai János káli polgármester beszédében úgy fogalmazott: mindannyian nagyon örülnek a hulladékudvarnak, mivel ezáltal jelentősen csökkenni fog az út szélére, a határba és az önkormányzati területekre lerakott szemét mennyisége.

Soós Péter leszögezte: új időszámítás kezdődött. A Hatvan és Térsége Hulladék-gazdálkodási és Környezetvédelmi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője szerint, a megvalósult projektnek köszönhetően tisztábbak lesznek a települések, nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság, a munkájuk során pedig korszerűbb folyamatokat végezhetnek.
Szabó Dusán, a kivitelező cég területi igazgatója arról beszélt, hogy a határidő volt számukra a legnagyobb kihívás. Mégis sikerült nekik a megadott határidőre ezt a monumentális projektet megvalósítaniuk úgy, hogy az minden szakmai és műszaki feltételnek megfeleljen.

A beruházás lezárásának végén Nagy Ferenc projektvezető részletesen bemutatta a hulladékkezelő telepet.