Szombaton szalagavató ünnepséget tartottak a Nagy Endre Rendezvényteremben, a bajzás végzős diákok szalagtűzőjére gyűltek össze a pedagógusok, családok, hozzátartozók.

A program elején a 12.-es évfolyamok Vangelis jól ismert dallamaira ünnepélyesen felvonultak a színpadra, hogy aztán köszöntőkkel és az általuk választott idézetekkel köszönjék meg az iskola vezetőségének és pedagógusainak az elmúlt négy év fáradhatatlan munkáját,  mely alatt belőlük fiatal felnőttek válhattak. Már hagyomány az iskolában, hogy az osztályok saját jelmondatot választanak maguknak, melyet a ceremónián díszes táblákon olvashat bárki. A bölcseletek szalagjait aztán az iskola zászlójára is kitűzték. Az idézetek a felnőtt élethez kapcsolódó reményekről, álmokról szóltak. A rendezvény egyik legfontosabb része, a szalagok feltűzése csak ezután következett. Az osztályfőnökök meghatódva tüntették ki minden egyes végzős növendéküket, hogy a feltűzött szalag ezentúl szimbolizálja a felnőtté válás folyamatát, egy négy éves korszak egyfajta lezárását.

– Régóta vártuk már ezt a napot, fontos állomása életünknek a szalagavató. Ilyenkor tudatosul bennünk mélyen, hogy bár még van pár hónap az iskolából, hamarosan érettségizünk, és aztán végleg elhagyjuk a biztonságot nyújtó iskola falait, az eddig megszokott közösséget – mondta Fehér Gabriella, végzős diák.

– Már szeptember óta folyamatosan a szalagavatónkra készülünk, egy táncos előadást is láthat majd tőlünk a közönség. A felnőtt élet küszöbén állunk, érezzük ezt mind, de a mai nap nemcsak a meghatódottságról kell szóljon, hanem az osztály összetartozásának ünnepléséről, a közös élmények felelevenítéséről – közölte gondolatait Burda Barna, 12.-es diák.

A ceremónián Tóth Attiláné Deák Andrea intézményvezető hasonló gondolatokat fogalmazott meg. – Mai nap elindultok a felnőtté válás rögös útján. A szalag egy szimbólum, de a valóság is itt kopogtat az ajtótokon. A gimnáziumi évek után rátok nagy feladatok várnak még, erre próbáltunk benneteket jól felkészíteni az elmúlt négy évben. Jó tanácsaink, gondoskodó figyelmünk arra biztat benneteket: merjetek az életben nagy célokat kitűzni, bízzatok magatokban és a saját képességeitekben, küzdjetek az álmaitokért – közölte gondolatait Tóth Attiláné Deák Andrea.

A program a 11.-esek búcsú műsorával folytatódott, majd következett a Bajza Zenekar előadása. A végzős diákok táncai csak ezután következtek, a fiatalok hónapokig készültek az egyes műsorokra.

Az előadások között szerepelt bécsi keringő, rock and roll táncműsor és a „Gengszter Paradicsom – Maffia életpillanatok” című show is. A gála végén a szülők együtt táncolhattak gyermekeikkel, felejthetetlenné téve az ünnepet.