Sokan gyűltek össze a szerda esti bűzről szóló lakossági fórumra. A Grassalkovich Művelődési Ház mindkét termében voltak érdeklődők, akik mind azért érkeztek, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak a városban érezhető irritáló szagról. Horváth Richárd polgármester kijelentette: már a júniusi tüntetésen is jelezte az önkormányzat, hogy lándzsát tört és mindent megtesz azért, hogy ez a szag megszűnjön. Erre az eseményre a hatóságokat is meghívták, így a vízügyet, az egri járási hivatalt és a katasztrófavédelmet is, de ők nem jöttek el arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyben nem nyilatkoznak. (A járási hivatal a fórum előtt pár órával kiadott egy közleményt, amiben azt írja: a két héttel ezelőtt a termőföldön talált fekete anyag, szennyező, a bűz pedig nem károsítja a levegőt.)

A városvezető a fórumon részletesen kitért az eddigi történésekre, időrendben felsorolta, hogy milyen problémákra, milyen reakciók érkeztek. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy jogi értelemben az önkormányzat nem tehet semmi. Mégis azon vannak, hogy segítsék az ügy megoldását, ilyen a bűznapoló vezetése és a bűzcsapdák kihelyezése. Felsorolta, hogy ő már járt ügyészségi meghallgatáson, államtitkárságok is foglalkoznak az üggyel és közbenjárására az agrárminiszter is felszólalt már a parlamentben a hatvani bűzzel kapcsolatban.

Aláírásgyűjtést kezdeményezünk – jelentette be Horváth Richárd. Mint mondta, az azon olvasható szöveget az ügyészséggel egyeztették le, hogy utólag ebbe se lehessen belekötni. A cél, hogy az ügyészségnek és a hatóságoknak is bizonyítsák: több ezer embert érint ez a probléma.  – Nekünk jár a tiszta levegő, hogy tudjunk szellőztetni. Erről szól az aláírásgyűjtés. Aki támogatja, hogy szűnjön meg a bűz, az írja alá! – fogalmazott.

Többen is felszólaltak a fórumon, Csernok János például azt mondta: már 26 éve horgászik az erőműi tónál, látja, hogy minden nap milyen sok teherautó érkezik oda, mind megpakolva. Számára egyértelmű, hogy onnan jön a bűz. – Most nem csak rólunk, hanem a jövő generációjáról van szó – tette szóvá. Poórné Mike Éva szerint az aláírásgyűjtést ki kellene terjeszteni más településekre is, mert nem csak Hatvanban lehet érezni ezt a bűzt. Így pedig még több ember írhatná alá az ívet.

Ambruzs László úgy érzi, teljesen nyilvánvaló, hogy a szag és a fekete massza ugyanarról a helyről jött. Szerinte nem kellene megvárni, hogy átszakadjon a gát. – Alkotmányos jogunk, hogy tiszta levegőben éljünk! – húzta alá.

Érdeklődtek a cég, illetve a kukoricaföld tulajdonosairól is. Elhangzott: a Hunviron Kft összetett céghálóval rendelkezik, magánszemélyek és cégek is vannak benne. Egyik ilyen cégé például a szennyezett kukoricaföld egy része is.

A fórum végén pedig hivatalosan is elindult az aláírásgyűjtés, több asztalnál álltak sorban, hogy minél hamarabb aláírhassák az íveket. A gyűjtés pedig tovább folytatódik, állandó standokat hoznak létre, így hétfőtől péntekig, 16 és 18 óra között a belvárosban a postánál, Újhatvanban pedig a Coopnál lehet aláírni, vasárnap 9 és 11 óra között pedig a Csányi úti piacnál lehet támogatni a kezdeményezést.