Ma tartották meg a tanévnyitó ünnepséget a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A programra többek között eljöttek az új, illetve a már több éve az intézménybe járó hallgatók és volt diákok is.

Horváth Richárd polgármester köszöntőbeszédében elmondta, annak idején, mikor elindult a központ, még nem tudták, mit tartogat a jövő. – Most, a hetedik tanév megnyitásakor már egyértelmű, hogy ez a képzési központ egy sikeres elképzelés volt. A Bosch, az iskolák és a város együttműködésének köszönhetően számos hallgató szerzett diplomát itt, Hatvanban – fogalmazott.

Dr. Arne Ziegenbein, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója kiemelte, 12 diák kezdi meg idén tanulmányait a központban. – A Bosch gyár sikerének alapja a képzett munkaerő. Ez az intézmény pedig biztosítja, hogy egyre több szakember dolgozhasson nálunk. Jelenleg 102 munkatársunk van, akik a központ hallgatói voltak, vagy jelenleg is azok. A BME villamosmérnök képzésen 22 fő végzett diplomás mérnökként, akik már a high-tech gyárunkban dolgoznak. A BGE képzésen pedig 43 olyan munkatársunk végzett, akik a digitális és automatizált folyamatokat támogatják a területen – részletezte.

A tanévnyitón dr. Csekő Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának dékánja a kávéfilter feltalálásának és az arra épülő vállalkozás kiépítésének történetét idézte fel, rámutatva, hogy az innováció megkönnyíti és jobbá teszi az emberek életét, akárcsak Melitta Bentz tette ötletével. – Nálunk mindig is az volt a cél, hogy az újdonságokra nyitottan végezzük a munkánkat, és minél több olyan szakember kerüljön ki tőlünk, akik a fejlődést tűzték ki célul. Olyan képzéseket nyújtunk, ahol a Melitta céghez szükséges tudást és készségeket tudják megszerezni a hallgatók – mondta.

Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja hivatalosan is megnyitotta a tanévet. Beszédében hangsúlyozta: náluk komoly követelményeknek kell megfelelniük a diákoknak, nincs ez másképp Hatvanban sem. – Éppen ezért tiszteletreméltónak és emberfelettinek gondolom, amit az itt tanuló hallgatók tesznek. Munka és család mellett vállnak mérnökökké. Miattuk sikeres a képzési központ – vélekedett.

A tanévnyitón Budzsáklia Adrián volt hallgató is felszólalt, saját példáján mutatva be a most kezdő hallgatónak, milyen sikereket érhetnek el az államvizsgát követően. – Gépmesterként dolgoztam, de mindig is szerettem volna továbbtanulni, ám korábban nem volt erre lehetőségem. A képzési központ létrejöttekkor azonban megpróbálkoztam vele, így jelentkeztem a BME villamosmérnöki karára. 2020-ban államvizsgáztam, jelenleg pedig már projektvezető vagyok a Boschban. Nagyon sokat adott nekem ez a központ, mindenkinek azt kívánom, találja meg itt számításait – fogalmazott.

A tanévnyitó Nagy Tímea Zsóka, a Hatvani Bajza József Gimnázium diákjának szavalatával ért véget, Babits Mihály: Örökkék ég a felhők mögött című versét adta elő a közönségnek.

Fotó: Albert Péter