Csütörtökön már több mint 500 gyermek vett részt a népmesefesztiválon. Ez a harmadik alkalom, hogy a Grassalkovich Művelődési Házban megszervezik a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált. A program első két napja az osztálykirándulásokkal telik el: óvodás és iskolás csoportok érkeznek ide, Heves, Pest és Nógrád megyéből is. Egy napot eltöltenek itt, és számtalan játékon, előadáson vehetnek részt.  – Összesen 37 csoport érkezik hozzánk ezen a két napon. Itt élőszavas népmesemondást mindenki hallhat, de nagyon sok színpadi produkcióval is készültünk, bábelőadásokkal, íjászattal, kézműves foglalkozásokkal és néptánccal is várjuk a gyerekeket – részletezte Kántor Szilvia a fesztivál főszervezője.

A művelődési ház udvarán a színpadon folyamatosak az előadások, előtte rendezett sorokban ülnek a gyermekek. A kastély udvarán pedig rengeteg helyen lehet szórakozni, kikapcsolódni. Folyamatosak az élőszavas mesék, ahol különböző történeteket hallgathatnak meg a gyerekek, de sok népi fajátékot is ki lehet próbálni, így például a klasszikus kötélhúzásban is össze lehet mérni a csapatok erejét. Szőke Gábor egy óvodás csoportban szülőként, kísérőként érkezett ide. Azt mondta: már meghallgatták a tanulságos mesét a sóról, a gyermekek morzsoltak a tarisznyás műhelyben, az apukák pedig alulmaradtak a kötélhúzásban.

Az osztálykirándulásos programok péntek délután véget érnek. Este már nyitott a rendezvény, így népzene, felnőtteknek pajzán mese és rengeteg játék várja az érdeklődőket. Szombaton és vasárnap is egésznap látogatható a mesefesztivál, szombaton például este folk kocsmát tartanak, ahol a Fonó zenekar játszik majd.

fotó: Albert Péter