„Kultúrzsongás integrált utakon” címmel 50 ezer eurós pályázatot nyert a Hatvani Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, valamint a szlovák illetőségű Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet Királyhelmecről. A projekt ünnepélyes nyitórendezvényét, múlt héten tartottak Királyhelmecen.

Az eseményen Márkus Mariann, a hatvani intézmény vezetője hangsúlyozta a szoros együttműködés fontosságát és a kölcsönös kulturális értékek, hagyományok ápolását és annak tovább örökítését. A pályázatban ezt kívánják bemutatni és közelebb vinni a látogatókhoz mind két helyszínen. A program megvalósítását a hatvani önkormányzat is támogatta.

Zvolensky Gabriella, a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet igazgatója elmondta, hogy a kölcsönös jó együttműködés reményében kezdik meg a munkát. A további együttműködést pedig a jövőre nézve is fontosnak tartja. Pataky Károly, a Kassa Megyei Önkormányzatának alelnöke, Királyhelmec polgármestere szintén a pozitív hozzáállásról és segítségről beszélt. Ő maga is fontosnak tartja az identitás megőrzését, és nem csak felvidéki magyarként. – Az integrált kultúrzsongás pont ennek az elhatározásnak a koronája. Királyhelmec már többször adott otthont hasonló konferenciáknak, és nagyon jó hogy most egy magyar várossal, Hatvannal teszi mindezt közösen. Fontos az új értékek létrehozása, a régiek továbbadása, hogy tovább éljen fiataljainkban. Teret biztosít, és lehetőséget a jövőre nézve – fogalmazott.

Az eseményen jelen volt Jana Knezova Kassa Megyei Önkormányzat Közművelődési és idegenforgalmi osztályának vezetője, Furik Csaba Kassa Megyei Önkormányzat képviselője, Kisgéres polgármestere, és Géresi Pál a Polyhos Egyesület elnöke.

Ők a civil szervezetek fontosságáról és azok a kulturális életben való betöltött szerepéről és aktivitásáról tartottak érdemi előadást és beszámolót, mint szerves részei a pályázat lebonyolításának, és megvalósításának. A pályázat legközelebbi programját itt, Hatvanban, a Hatvany Lajos Múzeumban tartják május 9-én, ahol az integrált intézmények rendezvényszervezése lesz a téma. Meghívott előadóként a hatvani kulturális intézmények vezetőin kívül országos jelentőségű múzeumok vezetői is jelen lesznek.

Fekete Gábor