Ezentúl egy debfibrillátor is az elsősegélynyújtó csapat segítségére lehet az életmentésben a hatvani strandon. Az újévi hangverseny jegyeiből befolyt összeget az önkormányzat kiegészítette és ebből vásárolta meg a félmillió forint értékű készüléket.  – A ZOLL AED Plus típusú félautomata defibrillátor praktikus, hiszen kis helyen is elfér és könnyen kezelhető. A gép használata nem igényel egészségügyi végzettséget. A strand személyzete megkapta a szükséges oktatást, így megfelelően segítséget tudnak nyújtani. Ugyanakkor ezt a készüléket bárki tudja kezelni, hiszen hangutasításokat ad és mindent részletesen elmagyaráz – tájékoztatott Szabó László, a hatvani mentőállomás vezetője.

A készüléket Horváth Richárd polgármester adta át a strandon. Ahogy fogalmazott: egy összefogásnak köszönhetően tudták megvenni a defibrillátort, amiről reméli, hogy soha nem kell majd használni. Ugyanakkor, ha mégis szükség van rá, akkor életet menthet.

Havassy Kálmán, a Hatvani Szolgáltató Intézmény vezetője elmondta: a gép nyáron a strandon van, télen pedig az uszodában helyezik el.

Fotó: Nagy-Varga Roland