Zajlik a Kossuth téren a Mobilitási hét családi napja. Számos program közül választhatnak a résztvevők, minden korosztály találhat magának megfelelő elfoglaltságot. A legkisebbeknek a Mókajárgány park nyújt kikapcsolódást, különféle járműveken mehetnek végig a kijelölt pályán. A nagyobbak is többféle jármű közül választhatnak. Segwey, roller, és még fordított kerékpár is várja őket. Ezek mellett elektromos egykerekű gördeszkát, hoverboardot, elektromos korcsolyát, mini e-bike-ot és egy egykerekűt is kipróbálhatnak a bátrabbak. A kor pedig nem akadály, Csépe János 86 évesen próbálgatta a járműveket. – Egy óriási élmény, hogy ilyen eszközökön mehetek, csak úgy repülök velük. Amúgy is egészséges kerékpáron közlekedni, ezek meg különösen meghozzák az ember kedvét hozzá – mondta.

A rendőrség is képviselteti magát a rendezvényen, a Hatvani Városi Balesetmegelőzési Bizottság pavilonjában több érdekességgel találkozhatnak az arra járók. – Az a cél, hogy a felnőttekkel, gyerekekkel megismertessük a közlekedési szabályokat, hogy elkerülhessék a baleseteket, akár gyalogosként, kerékpárosként, vagy gépjármű utasaként, vezetőjeként vesznek részt a közúti közlekedésben – fejtette ki Tomcsányi Andrea rendőr őrnagy. Többek között bemutatják a részegszemüveget, melynek segítségével olyan látvány tárul elénk, mintha illuminált állapotban lennénk. Így kell végigmenni a kijelölt vonalon, vagy összegyűjteni az eldobott tárgyakat. Ezzel szemléltetik, mennyire veszélyes ittas állapotban közlekedni. – Nekem ez a szemüveg tetszett a legjobban, teljesen elszédített, kettőt láttam mindenből. Nehéz feladat volt nagyon – mondta Dócs Lilla Borostyán.

Kézműves foglalkozással is készültek a szervezők, a gyerekek hajtogathatnak tátikát, készíthetnek hűtőmágnest szalvétatechnikával és madáreleséget is. Egy órakor már elindult a Rejtélyek Hatvanban című program is a Tourinform Hatvan Irodából. A túra során Hatvan nevezetességeivel és történelmével ismerkedhetnek a jelentkezők. Kettőkor pedig startolt a BSI városnéző futás, melynek keretében átfutnak a kastély udvarán, majd a Zagyva partján egészen a Beton-tóig. A Bátor Tábor felé jönnek vissza, a Mikes utca irányába haladnak tovább, s onnan a Zagyva-gáton keresztül érkeznek vissza a polgármesteri hivatal elé. Ugyanebben az időpontban egy kerékpártúra is indult a Hatvan-Jászfényszaru-Hatvan útvonalon.

Az Autómentes Családi Napon délután öt óráig tartanak a programok.

 

Fotó: Albert Péter