A Kodályban a képességfejlesztés mellett kiemelt fontosságú feladat az értékközvetítés. A Magyar Kultúra Napjához kötődően immár 10. éve hagyomány az intézményben, hogy nagyolvasást szerveznek az iskolai könyvtárban, melyen valamennyi tanuló aktív résztvevő. Ebben a tanévben Berg Judit, Bosnyák Viktória, Mészöly Ágnes kortárs gyermekkönyv-író és Nyírő József huszadik századi magyar író műveiből olvastak fel a diákok és a pedagógusok.

Az iskola csatlakozott az Együtt Szaval a Nemzet 2016 programhoz, melynek keretében több mint négyszázan szavalták együtt a Himnusz sorait az intézményben.

A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum szervezésében a Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolából 12 csapat, 36 tanulóval vett részt a január 22-ei Afrikai vadászkaland – Ünnepi vetélkedő Széchenyi Zsigmond születésének 118. évfordulóján.

A 6. osztályosok pedig két alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedtek a múzeum történeti, vadászati és természettudományi kiállításaival.

Az Ady Endre Könyvtárban a 7. osztályosok három csapata műveltségi vetélkedőn mérette meg tudását, majd a városi szépkiejtési versenyen szerepeltek az iskola tanulói.