Óvódások és általános iskolások is szavaltak az immár 20. alkalommal megrendezett Nemzedékek Szavalóversenyén. Idén is a Grassalkovich Művelődési Ház adott otthont a rendezvénynek, ahol csaknem negyvenen szerepeltek. Horváth Richárd polgármester köszöntőjében kiemelte, sok munka van abban, hogy egy ilyen esemény létrejöhessen, ami miatt köszönet jár a szervezőknek. Hozzátette, nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki a színpadra álljon és szerepeljen.

A versenyre több intézményből érkeztek gyerekek, a Gesztenyéskert és a Vörösmarty téri Óvoda növendékei is szavaltak, emellett az Ötös és a Kodály iskola diákjai is előadtak műveket. A Gyöngyöshalászi Széchenyi István Általános Iskola tanulói is részt vettek a versenyen. Nagy Alex másfél hónapja az intézmény diákja, korábban Kárpátalján, Gáton élt. A kialakult háborús helyzet miatt költöztek ide. Éppen ezért különösen fontos volt számára választott verse. – Radnóti Miklós Nem tudhatom című művét szavaltam el. Az író üldöztetést szenvedett el, de szerette hazáját, ez a vers is ezt tükrözi. Számomra fontos ez a vers, sokat jelent, hiszen itt születtem, ez az otthonom – fejtette ki.

Kalmár Gyuláné szervezi 20 éve a versenyt, mint fogalmazott, nagyon fontos kapocs ez a rendezvény a fiatalok és az idősebb korosztály között. – Összehozza őket. Volt olyan, hogy a nagymama mesélt, az unokája pedig szavalt. Közösen készültek, együtt jöttek el. Ezzel a szavalóversennyel közelebb kerülünk egymáshoz – vélekedett.

A rendezvény második felében az idősek szavalatait hallhatta a közönség. Nemcsak Hatvanból érkeztek a versenyre, Hortról, Egerből, Rózsaszentmártonból, Gyöngyöshalászról és Jászárokszállásról is képviseltették magukat a Nemzedékek Szavalóversenyén.

Fotó: Albert Péter