A hatvani rendelőkben is sok páciens jelentkezik felső légúti panaszokkal. Déry Károly háziorvos elmondta, hogy a megszokottól eltérő módon, most erősebb az influenza, főként a kisebb közösségeket, valamint az idősebb korosztályt érinti leginkább. – Nagyon fontos, hogy betegen ne engedjük a gyermekeket óvodába és iskolába, néhány napot tartsuk otthon őket. A felnőtteknek sem ajánlott munkát végezni, ha bármilyen panaszt észlelnek magukon. Az influenzaszerű megbetegedéseket az orvosok tüneti kezeléssel gyógyítják, azonban ha nem használ ez a módszer, akkor antibiotikumot írnak fel a pácienseknek – részletezte.

Hozzátette, hogy a vitaminpótlásról sem szabad megfeledkezni, azonban a kapszulák és tabletták használata előtt mindenképp ajánlott egyeztetni a háziorvossal. Déri Károly kiemelte: legjobb megoldás az, friss zöldségekből és gyümölcsökből nyerjük ki a vitaminokat. A szervezet számára, ilyenkor legfontosabb a C-vitamin, amely a citromban, narancsban és a mandarinban is megtalálható, valamint az alma fogyasztása is jótékonyan járul hozzá a szervezetünk működéséhez.

A háziorvos azt javasolja: ha valaki bármilyen influenzaszerű tünetet észlel magán, használjon maszkot, ha közösségbe megy, valamint igyekezzen távolságot tartani a többi embertől, így elkerülhető hogy mások is elkapják a megbetegedést.

Fotó: Albert Péter (archív)