Az egyik hatvani háziorvosi rendelőbe tíz emberből ketten influenzaszerű tünetekkel érkeznek. A napokban egyre többen keresik fel a szakembereket, országszerte megkezdődött ugyanis az influenza járványos terjedése. Jakab Lajos háziorvos elmondta: emellett az RSV, valamint a koronavírus is jelen van. Ezek mind hasonló tüneteket okoznak. – Rossz közérzet, láz, emellett gyakori tünet még a fejfájás, fül -és orrdugulás, valamint az orrfolyás, köhögés, fulladás. Vegyesen van influenzás tünettanunk, ami hirtelen lázzal, rossz közérzettel, végtagfájdalommal jár. Jelen van még az RSV vírus, ami leginkább a gyerekeket és időseket betegíti meg, de fiatal felnőttek is elkaphatják. A covid enyhébb tünetekkel lecsengőben van. Inkább az RSV-t, valamint a kezdődő influenzavírus, és az ezek mentén kialakuló bakteriális fertőzéseket tapasztaljuk – mondta. Heves vármegyében a járvány jelenleg mérsékelt. Az év első hetében 1 influenza-A, valamint 2 RSV vírusfertőzöttet találtak – mondta a Heves vármegyei helyettes tisztifőorvos.

Dósáné Fekete Márta hozzátette, hogy az influenza ellen még mindig érdemes kérni a védőoltást, ezt a vakcinát a fokozottan veszélyeztetettek – például a 60 éven felüliek, krónikus betegek, valamint a várandósok – térítésmentesen igényelhetik a háziorvostól. – Nagyon széles a skála, akik ingyenesen igénybe vehetik a védőoltást, erről a háziorvos tud tájékoztatást adni. Mindig három komponens van az oltóanyagban, kétféle A-típusú és egy B-típusú. Fontos tudni, hogy nem élő vírusok vannak ezekben a vakcinákban, tehát ezek semmiképpen nem okoznak megbetegedést. A védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges – részletezte.

Dósáné Fekete Márta azt is elmondta, hogy a vármegyébe összesen 41 ezer adag influenza elleni oltóanyag érkezett a 3 éven felüliek részére. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben egyelőre a megyei kórházak közül sehol nincs szükség lezárásokra, vagy látogatási tilalom bevezetésére.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertetve közölte, az év első hetében csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz hirtelen fellépő légiúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A számok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest, ami azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése – mondta el az MTI-nek az országos tisztifőorvos.