Hatvan közterületeit jelenleg csaknem 45 ezer egynyári virág díszíti, melyeket több mint 2500 négyzetméteren ültettek el. Begónia, kukacvirág és díszcsalán is került a földbe. A kiültetési rendszert Gulyás Katalin, Hatvan főkertésze tervezte meg, így pontos instrukció alapján helyezték el a színes virágokat, amelyeket Horváth Tihamér virágkertész termesztett és gondozott. A boldogi szakember azt tapasztalja, hogy egyre többen díszítik az otthonukat is növényekkel és különböző pozsgásokkal, a muskátli még mindig a legközkedveltebb, azonban a begóniát is sokan keresik, főként szárazságtűrő tulajdonsága miatt. 

Horváth Tihamér elmondta, hogy a tápanyag-, valamint nitrogénhiány is kialakulhat a növényeken, a probléma először az alsó leveleken jelentkezik, ugyanis sárgulni kezdenek, majd ez esetenként tovább terjedhet. A szakember éppen ezért úgy véli, hogy fontos gondoskodni a tápoldatozásról is, hiszen így megőrizhetjük növényeink egészségét.

Hozzátette: előfordulhat, hogy túlöntözzük a virágainkat, vagy épp túl sok eső éri, ilyenkor vashiány alakul ki, melyet a növény sárguló felső része jelez. Hasonló tünetet produkál az atkafertőzés is, amely minden növényt érinthet, erre a problémára, azonban csak kémia úton van megoldás, így érdemes szakemberhez fordulni, kezelés közben pedig be kell tartani a növényvédelmi szabályokat.

Horváth Tihamér virágkertész hangsúlyozta: a legfontosabb dolog, hogy alaposan ismerjük a növényeink pontos típusát és biztosítsuk a megfelelő körülményeket számukra. – Körültekintően kell megválasztani az elhelyezésüket, figyelembe kell a fényigényt, valamint ajánlott kora reggel, vagy késő délután öntözni – részletezte.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a növényeket legalább kétévente, tavasszal szükséges átültetni, a gyökérzetet óvva és megfelelő földet biztosítva a további növekedéshez. A közkedvelt leandert pedig nem szükséges sokkal nagyobb cserépbe helyezni, elegendő, ha csak 2cm-el nagyobb területet hagyunk rá, a gyökérzetet körbe ölelő földlabdától.

Kezdőkép: archív