Évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy munkával tölti a nyári szünetet. Ebben segítségükre vannak a diákmunka-szövetkezetek. Ők ajánlják számukra a lehetséges feladatköröket, amelyeket elvégezhetnek, és segítenek eligazodni a munka világában. A hatvani Mind-Diák Szövetkezet általában egy bevásárlóközpontba és tárlatvezetésre keres diákokat, ám a koronavírus-járvány náluk is hozott változásokat, kevesebb diákot keresnek a munkáltatók, így jelenleg árufeltöltő és pénztáros pozíciókat tudnak ajánlani a fiataloknak. Bökönyszegi Orsolya projektvezető elmondta, az ide év változásai még inkább munkára ösztönözték a diákokat. – A helyzet az, hogy a vírus hozta magával a digitális oktatást is, és mi azt tapasztaljuk, hogy több ideje van a diákoknak munkát vállalni. Jóval többen jelentkeznek hozzánk, mint tavaly jelentkeztek. Igazából mi azt látjuk, hogy megrendelés szempontjából több diákunk van, mint akiknek diákmunkát tudunk biztosítani – mondta.

Kovács Marianna pénztáros munkát vállalt az egyik hatvani bevásárlóközpontban, mint mondta, leginkább az volt a fontos számára, hogy anyagi biztonságot teremtsen magának a jövőre nézve. – Az motivált, hogy albérletre tudjak gyűjteni, mert egyetemet fogok kezdeni szeptemberben. Ezzel szeretnék egy kicsit segíteni szüleimnek – fogalmazott.

A diákok 15 százalékot adóznak a munkabérük után, és a fizetésük évről évre nő, így a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több fiatal dönt amellett, hogy saját maguk keresik meg a pénzt céljaik eléréséhez.