A mezőgazdaság mai állása szerint, fontos, hogy a gazdálkodók odafigyeljenek a zöldgazdálkodásra, hogy a természet részei legyenek. Emellett fontos, hogy jó minőségű terményeket állítsanak elő, hiszen a fogyasztók már igyekeznek minél tudatosabban vásárolni. – Egy új generáció lépett a fogyasztók közé, azok, akik szeretnék tudni, hogy mit fogyasztanak. Az idősebb generációnak még az volt a fontos, hogy legyen mindig élelmiszer az asztalon, máshogy élték meg a napi táplálkozást. Az új generáció pedig már tudni akarja, hogy mit fogyaszt, azt, hogy honnan érkezik az áru, illetve hogy tartalmaz-e különféle vegyszereket. Emiatt a mezőgazdaságban is át kellett állni, körültekintőnek kell lenni, hogy megfelelő minőségű áru kerülhessen az asztalra – mondta Simon Attila mezőgazdasági szakértő.

Mindemellett a fogyasztók egyre inkább átállnak a globális kereskedelem vonzásából a lokális kereskedelemre, szívesebb vásárolnak olyan gazdától, akit ismernek, a garanciát a termelő személye jelenti. Ezért is fontos, hogy a gazdák környezettudatos szemléletet folytassanak, az uniós szabályozás is megköveteli, hogy a zöldgazdálkodást helyezzék előtérbe. Olyan környezeti elemeket emelnek be a rendszerbe, amelyek eddig nem képezték a részét, így például a beporzós méhprogramot. Ez pedig a gazda számára is kedvező, hiszen neki is fontos, hogy minél jobban szinkronban legyen az őt körülvevő természettel.