A hét elején beköszöntött az igazi, napos tavaszi időjárás, így eljött az ideje annak, hogy elültessék az egynyári virágokat a közterületeken. Korábban az ágyásokban olyan kétnyári növények díszelegtek, mint az árvácska, nefelejcs, százszorszép és tulipán, miután azonban ezek elvirágzottak, helyükre egynyári növények kerülnek.

– A városban idén 2220 négyzetméteren több mint 40 ezer egynyári virágot ültetünk el. A munkálatok folyamatosak, az időjárástól függ, hogy mikor kerül az utolsó növény is a földbe. Az azonban bizonyos, hogy a város közterületei idén is virágosak és színesek lesznek. Nagyon sok begónia, petúnia, kakastaréj, cserjés margaréta, kannavirág és verbéna díszeleg majd a kijelölt területeken, ezek nagyon sokféle színben és elrendezésben virítanak majd – fogalmazott Gulyás Katalin főkertész.

Hozzátette: a virágok ültetése több különböző módon történhet. Vannak ágyások, ahová egyféle növények kerülnek, de a színes virágokból lehet szegélyeket és mintákat is formázni. Kedvelt növénynek számít még a díszcsalán és a díszburgonya, azaz a batáta is, mert ezek a levelükkel szinte a teljes ágyást betakarják, így a színes virágok között hónapokig jól mutatnak.

Az egynyári virágok ültetése feltehetően ezen a héten befejeződik, de a munka ezzel még nem ér véget, hiszen ezután kezdődik az egész nyáron át tartó gondozásuk, folyamatos locsolás és tápoldatozás.

Fotó: Albert Péter