A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottsággal, idén is megszervezte azt az adventi bemutatót, melyen mindenki láthatta, hogy figyelmetlenségből adódóan milyen hamar lángra lobbanhat egy szoba. – A bemutató célja, hogy felhívják az emberek figyelmét, hogy a magukra hagyott égő gyertyák, adventi koszorúk könnyen tüzet okozhatnak, a konyhában a tűzön felejtett olaj pedig gyorsan lángra kaphat, ha nem vagyunk elég óvatosak. A bemutató alkalmával a szakemberek szemléltetik, hogy hogyan kap lángra a karácsonyfa és terjed át a tűz a többi berendezési tárgyra, az érdeklődők pedig láthatták, hogy figyelmetlenségből adódóan milyen gyorsan ki tud égni egy helyiség – részletezte Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

A tűzoltók azt is megmutatták, hogy mi történik akkor, ha égő olajat vízzel próbálunk meg eloltani. Ilyenkor a helyes eljárás az, ha a hőt biztosító eszközt azonnal elzárjuk vagy kikapcsoljuk és egy másik edénnyel lefedjük a forró olajat.

A programra sokan összegyűltek, hogy tanúi legyenek a látványos bemutatónak, több iskolából is érkeztek diákok. Szabó Istvánné is hasznosnak találta a látottakat. – Amikor fiatalok voltunk, mi is a szüleinktől tanultuk meg az alapvető konyhai mozdulatokat és tudtuk, hogy ha baj van miként kell cselekednünk. Ez a bemutató a fiataloknak is nagyon hasznos volt, illetve a gyerekeknek, akik remélhetőleg az ünnepek során szintén jobban odafigyelnek a gyertyákra, égőkre – mondta Szabó Istvánné.

A katasztrófavédelem tapasztalata az, hogy az adventi időszakban másfél, kétszeresére is megnő a lakástüzek száma.

Fotó: Nagy-Varga Roland