Időről időre véradást szerveznek a városban, aminek az elmúlt időszakban rendszeresen a Grassalkovich Művelődési Ház ad helyszínt. Ilyenkor az egyik termet teljesen átrendezik: több asztalt állítanak fel, valamint a véradóágyakat is ide helyezik ki. A véradók egy gyors vizsgálaton esnek át, ilyenkor például a lázukat is megmérik. A jelenlegi helyzeteben kötelező a maszk használata is. Egy-egy véradási folyamat körülbelül 15 percet vesz igénybe. – Vér, csak vérrel pótolható, ez pedig az orvosi beavatkozásokhoz nélkülözhetetlen. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért – fogalmazott Sebők Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Hatvan Területi Szervezetének vezetője.

Hatvanban egy ilyen alkalommal 80-100 ember jelentkezik véradásra. Jellemző, hogy aki egyszer már adott vért, az visszatér segíteni. A Hatvani Városvédő Egyesület tagjai is rendszeresen segítenek, most is többen érkeztek ide. – Kötelességünknek érezzük, hogy itt legyünk és örömmel adunk vért. Nagy az izgalom ilyenkor, de nem ijedünk meg, bátrak vagyunk, hiszen mindig jó a hangulat. Jó érzés, mikor megkapjuk az SMS-t, hogy felhasználták a vérünket és ezzel életet mentettünk – mondta el Smidné Vereb Julianna önkormányzati képviselő.

A járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz, különösen gyermekgyógyászat, szülészet, szívsebészet, onkológia, hematológia, transzplantáció során. A véradás azon tevékenységek közé tartozik, amely nem szüntethető be a jelenlegi pandémiás időszak alatt sem, ezért a Magyar Vöröskereszt munkatársai továbbra is számítanak az egészséges lakosság segítségére.