Az elszaporodott online bűncselekmények visszaszorítása érdekében a rendőrség létrehozta a kiberpajzs.hu weboldalt. A felületen internetes csalásokkal kapcsolatos információkat olvashatnak az emberek, így bemutatják a leggyakoribb csalástípusokat, de tippeket is kaphatnak az olvasók arról, miként kerülhetik el az áldozattá válást. Csernyánszki Csaba rendőr főhadnagy elmondta: gyakori probléma, hogy a sértettek nem fordítanak kellő figyelmet az adataik védelmére és nem használják tudatosan az internetet. – Fontos, hogy amennyiben gyanús email érkezik, soha ne kattintsanak az üzenetben található linkre. Győződjenek meg arról, hogy hivatalos szolgáltatótól érkezett-e a levél – részletezte.

Hozzátette, ha valaki ismeretlen telefonszámról kap hívást, és személyes adatát kérik, akkor legyen gyanakvó. A KiberPajzs weboldala szerint egy internetes kereséssel utána lehet járni annak, hogy az adott telefonszámmal kapcsolatban korábban felmerült-e a csalás gyanúja: ha igen, nagy valószínűséggel talál erre vonatkozó információt a világhálón.

A rendőrség edukációs-kommunikációs kampánya az online felhasználói tudatosságra, a digitális biztonsági alapismeretek fontosságára hívja fel a figyelmet, melyeknek birtokában az ügyfelek az online térben is biztonságban tudhatják értékeiket, megtakarításaikat.

Keződkép: illusztráció ( archív)