Magyarországon túl alacsony a cigaretta adója, így az nem felel meg a dohánytermékek adóztatását előíró európai uniós szabályozásnak. Éppen ezért a magyar kormány által nemrégiben benyújtott adótörvény-javaslata kitér arra, hogy a dohánytermékek jövedéki adóját két alkalommal is emelni fogják 2021-ben. Mindez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy jövőre a manapság legolcsóbbnak számító, 1200 forintért kapható cigaretták dobozonkénti ára is 1650 forint körül lesz.

Petlánovics Zsuzsanna, a Pici Trafik és Lottózó üzletvezetője elmondta: az elmúlt időkben is többször emelkedett már a dohánytermékek ára, de a vásárlások száma ennek ellenére nem fogyatkozott meg. – A vásárlók körében persze észlelhető, hogy bosszankodnak a folyamatos áremelések miatt, mégis megveszik a szokásos termékeket. Úgy látom, hogy az emberek leginkább stresszoldás miatt nyúlnak a cigarettához, így az idei évben úgy tűnik, hogy egyre többen ezzel csillapítják szorongásaikat – közölte Petlánovics Zsuzsanna.

Mindemellett persze sokan lehetnek olyanok is, akik éppen azért teszik le a cigarettát, mert számukra az 1500 Ft körüli ár egy olyan lélektani határ, amit már nem hajlandóak kifizetni káros szenvedélyükért.

A statisztikák azonban továbbra is azt mutatják, hogy a magas árak egyelőre nem eléggé elrettentőek, ugyanis Magyarországon minden harmadik ember, a lakosság 40-50%-a dohányos. A Központosított Jövedéki Informatikai Rendszer szerint ez azt jelenti, hogy egy évben körülbelül több mint 8,3 milliárd darab cigaretta fogy el hazánkban. A kimutatások pedig azt is igazolják, hogy emiatt évente 28-30 ezren hal meg a dohányzás okozta valamilyen betegségben.

Kezdőkép forrása: google.com