A Don-kanyarban elesett hős katonák tiszteletére gyűltek össze tegnap az emlékezők Hatvanban a Kossuth téren. Az Őrszem szobor előtt Horváth Richárd polgármester mondott beszédet. Emlékeztetett: hetvennégy évvel ezelőtt az egykori Szovjetunió területén, a hazától több ezer kilométerre távol, a magyar történelem egyik legnagyobb katonai tragédiája zajlott. Felhívta a figyelmet, hogy hazánknak volt egy méltatlan időszaka is, amikor meg sem lehetett emlékezni a 2. Magyar Hadsereg megsemmisüléséről. A polgármester leszögezte, hogy kötelességünk emlékezni a doni katasztrófára, hiszen csak így okulhatunk a múlt tragédiájából.

– Ettől a tragédiától egy dolog lehetne csak fájóbb, ha elfelejtenénk a Don-kanyar hőseit, áldozatait. Hiszen csak annak a népnek lehet jövője, amely ha kell, megsirat, ha kell, megbocsát, de nem felejt soha. Nem felejthetjük el a sok bátor hazafit – köztük a doni hősöket –, akik életüket áldozták azért, hogy nekünk, utódoknak szebb, békésebb, jobb életünk legyen – fogalmazott a polgármester.

A hősökért Koza József prépost atya mondott imát. – Mindent meg kell tennünk azért, hogy a szomorú eseményeket a jövőben elkerüljük. Ezért egyetlen dolgunk van, az Istenhez fordulni, hogy ne következzenek be olyan tragédiák és szomorú események, amelyek mindnyájunk lelkét megviselik – mondta Koza József.

Az Őrszem szobrot Horváth Richárd polgármester, valamint Szinyei András és Lestyán Balázs alpolgármesterek koszorúzták meg. Ezután az emlékezők elhelyezték mécseseiket a műemlék előtt, így tisztelegtek a hős katonák emlékének.