Az október 2-ai népszavazással kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót pénteken, Hatvanban. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kijelentette: Magyarországon kívül szeretnék eldönteni, hogy a magyarok kivel éljenek együtt. Rámutatott, hogy Brüsszel nem kérte ki az állampolgárok véleményét, valamint a nemzeti parlamenteket is megkerülte a kvótacsomaggal, ezért az véleménye szerint jogtalan és el kell utasítani.

– Ennek legjobb módja a népszavazás. Az ellenőrizetlen bevándorlásnak és a brüsszeli kvótacsomagnak súlyos gazdasági, kulturális és biztonsági kockázatai vannak. Ezeket pedig nem szabad felvállalnunk, sem Európának, sem Magyarországnak, sem pedig Heves megyének. Egy dolgot érdemes tisztázni: mi egy erős Európát szeretnénk, egy olyan Európát, amely képes megvédeni a közösségeit, a kultúráját és képes fenntartani a biztonságot – hangsúlyozta Dömötör Csaba. Hozzátette: a népszavazás Magyarország jövőjéről szól. – Ez egy nemzeti ügy, a tét, hogy meg tudjuk-e védeni a közösségeinket, életformánkat és mindazt, ami magyarrá tesz minket. Tét, hogy meg tudjuk-e őrizni Heves megyét úgy, ahogy szeretjük – fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Heves megyében is kampányolni fognak a népszavazás mellett, hogy tájékoztassák a lakosságot. – Egy olyan nyílt összefogást szeretnénk, amelyben valamennyi Magyarországon élő ember részt tud venni. Olyan kampányt indítunk, amely mentes mindenféle pártpolitikai bemosódástól. Szeretnénk, ha a családok átlátnák milyen fontos, hogy ez a népszavazás sikeres legyen – fejtette ki.

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos felhívat rá a figyelmet, hogy a népszavazás a megyékről és a településekről is szól. – A brüsszeli kvótacsomag minden megyének komoly biztonsági kockázatot és nagy költséget jelent. Nem lehet kétségünk afelől: ha a kvótacsomag megvalósul, a településeknek és az ott élő embereknek kell majd viselniük az ezzel kapcsolatban felmerülő terheket – állította Nyitrai Zsolt. Példaként hozta fel, hogy Olaszországban minden megyére kiosztottak egy kvótát, így mindenhol bevándorlókat kellett befogadni, akik az üres épületekbe költöztek be.

Horváth László kormánymegbízott, országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón tovább szűkítette az érintettek körét. – Nem csak nemzeti vagy megyei ügy a népszavazás, személyes ügynek is tekinthetjük. Felelősséggel tartozik mindenki azért, hogy olyannak őrizze meg a közösségeket és a kultúrát, amilyennek elődeink ránk hagyták – nyilatkozta. Hangsúlyozta továbbá, hogy ha segíteni szeretnénk, akkor oda kell menni ahol baj van, és nem a bajt kell idehozni az országba.