Hatvan évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Szent István Sportiskolai Általános Iskola. A jubileum megünneplésének alkalomból rendezett eseményen Szabó Zsolt országgyűlési képviselő elmondta, az erős alapok nagy támaszt nyújthatnak az életben. Az iskolának nevét adó István király pedig az egyik legerősebb alapja a magyarok történelmének, hiszen egy olyan államot alapított, amelyre büszkék lehetünk.

Az iskola diákjai ünnepi műsorral készültek az évfordulóra, Szent István királyról szóló előadást és énekeket adtak elő. Ezt követően leleplezték a jubileum alkalmából készített domborművet. Kovács János igazgató elmondta, sokat gondolkodtak rajta, hogy milyen művel lehetne méltó módon emléket állítani a kerek évfordulónak. – A templomok bronzkapui voltak az ötletadók, hiszen azokon a Bibliából vannak jelenetek, illetve a szentek életét mutatják be. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy Szent István életét is megjeleníthetnénk hasonló formában a domborművek segítségével – fejtette ki. A mű István király életútjának fontosabb állomásait ábrázolja, a koronázást, az egyházszervezést, a törvényalkotást, a tanításait, illetve a szentté avatását. A mű leleplezését követően Farkas László plébános megáldotta az alkotást, majd három koszorút helyeztek el a dombormű alatt, az iskola, a szülők és a diákok nevében.

Pálffy Katalin szobrászművész már korábban, az iskola negyvenedik jubileumára is készített egy domborművet az aulába, mely Szent István királyt ábrázolja, így most is őt kérték fel, hogy készítse el az újabb alkotást. A művész úgy fogalmazott: nagy dolgok akkor születhetnek, ha az emberek összefognak a megvalósításáért. – Ez az alkotás csakis ennek a nagy összefogásnak köszönhetően jöhetett létre, rengetegen segítettek. Emellett Kovács János lelkiismeretes munkája az, ami a megvalósulását elősegítette. Ő találta ki a koncepciót is, én pedig létrehoztam – mondta.

A hatvanéves évforduló mellett egy másik kerek jubileumot is ünnepeltek az iskolában, ugyanis húsz évvel ezelőtt vette fel az intézmény Szent István király nevét. Az ünnepség keretében a szülői munkaközösség egy új iskolazászlót ajándékozott az iskolának.

 

Fotó: Albert Péter