A Magyar Vöröskereszt Hatvan Területi szervezete véradóünnepséget szervezett a Nagy Endre Rendezvényházban. Az eseményen olyan önkéntesek vettek részt, akik rendszeresen segítik a magyar vérellátást, így életeket mentenek. A programon Kondek Zsolt önkormányzati képviselő beszédében méltatta az önkéntes véradókat. Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegek gyógyulásához nagyon fontos a vér, hiszen az mással nem pótolható.

– Magyarországon az a cél, hogy a lakosság 4 százaléka legyen véradó, így naponta 1600-1800 önkéntesre van szükség, annak érdekében, hogy minden vércsoportból megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre készítmény. Heves megyében jelenleg rendezéséére áll a biztonságos ellátáshoz megfelelő mennyiség. Igyekszünk megszólítani az embereket és minél több fiatalt bíztatni a véradásra, hiszen ez egy nemes segítségnyújtás – részletezte.

Az eseményen a sokszoros véradók, a véradásszervezésben tevékenykedők, valamint és a mozgalom támogatói elismerésben részesültek. A programon voltak olyan önkéntes tagok is, akik már több mint száz alkalommal adtak vért. Harmos István Gábor már 172-szer adományozott, 2021-ben pedig Pro Vita díjjal tüntették ki. A Magyar Vöröskereszt Országos vezetősége Szabó József Lászlónét rendszeres véradásáért bronz fokozatú kitüntetésben részesítette. Marika néni a Petőfibányai Alapszervezet oszlopos tagja. 1971-től önkéntes, sokat adományoz. Józsáné Fábián Valériát, a véradó mozgalomért kifejtett tevékenységéért ezüst emlékéremmel díjazták. Az önkéntes már 10 éve segíti a vöröskereszt munkáját.

A programot a Hatvani 5. Számú Általános Iskola drámaszakkörös diákjai színesítették énekes, táncos előadásukkal.

Fotó: Albert Péter