A héten a művészeté a főszerep a városban, ugyanis kezdetét vette az Art Camp alkotótábor. Kedden a városháza nagytermében tartották az esemény megnyitóját, ahol Szinyei András alpolgármester üdvözölte a látogatókat, illetve ismertette a város történelmi múltját is. Mindezek mellett kötetlen beszélgetés zajlott.

Mátyássy Gábor, az Art Camp szervezője elmondta: a tábor célja Hatvan szépségeinek bemutatása és a magyar kultúra megismertetése, illetve az emberi kapcsolatok erősítése. –  Örülök, hogy három év után újra sikerült összehívni a testvérvárosokat, így létrejöhetett a tábor. A program főként a művészetről szól, az alkotók egyedi stílust prezentálnak, illetve tanulhatnak egymástól is – emelte ki.

A legtöbben ecsetet ragadtak és a festészet különböző technikai műfajait alkalmazták, de volt olyan is, aki fafaragásba kezdett, illetve digitális rajz és linómetszet is készült. Ghyczy György festőművész úgy fogalmazott: számára az alkotás egy szerelem, amely kikapcsolja és boldogsággal tölti el. – Ezek az alkotótáborok nagyon jók arra, hogy az ember kísérletezzen, aztán otthon vagy a műteremben kidolgozza az itt készített vázlatokat. Jelenleg egy festményen dolgozom, melyhez alapozót, tustintát és különböző festékeket is használok – részletezte.

A napokban zajlott a Hatvani Művésztelep is, melynek keretében szintén az alkotásé a főszerep. A tábor résztvevői a városháza előtt lévő parkba települtek ki. Tompa Z. Mihály a művésztelep szervezője elmondta: mindig arra ösztönzi az alkotókat, hogy inspirálódjanak a város épületeiből és tereiből, majd ez alapján kezdjenek hozzá az alkotás folyamatához. – A rendezvény érdekessége, hogy az Art Camp-el párhuzamosan zajlik, így a két tábor résztvevői keverednek. Az alkotók megismerkedhetnek egymással, illetve megoszthatják művészi látásmódjukat is – tette hozzá.

A program nemcsak a folyamatos alkotásról, hanem a térség megismeréséről, a magyar kultúra gazdagságának bemutatásáról is szól. A táborokban készült alkotásokat, pedig szeptemberben bárki megtekintheti, ugyanis egy közös kiállítás keretében bemutatják azokat.

Fotó: Albert Péter