A digitális készségek fejlesztése és a digitális nevelés egyre nagyobb szerepet kap a XXI. század társadalmában. Az EMMI kezdeményezésére a köznevelésben első alkalommal tartottak Digitális Témahetet (DTH) a digitális pedagógia terjesztésének jegyében. Az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola három programmal készült az április 4-i hétre.

Az elsőn a 6. és 7. osztályos tanulók számára szervezett „Legyél Te is informatikus!” című előadás volt. – A program célja, hogy bemutassuk az informatika sokszínű, szerteágazó és izgalmas világát, hogy a sztereotípiák és a gátak ledöntésével mind a szülők, mind a pályaválasztás előtt álló gyerekek nyitottabbá váljanak korunk egyik legfontosabb hivatására. Az előadást Tóth Ivett, a T-Systems Magyarország munkatársa tartotta, aki egy pár éve még a mi iskolánk diákja volt. Előadása betekintést nyújtott a mai informatikusok és az informatika világába. Sok érdekességet hallottunk a felvételiről, a továbbtanulásról, az egyetemi évekről és természetesen az ehhez kapcsolódó vidám eseményekről – tájékoztatott Kalmár-Bodor Ágnes.

A hatodik osztályos Király Nóra élvezte az előadást. – A bemutatónak az a része tetszett a legjobban, amikor olyan hétköznapi dolgokról beszéltünk, amiről nem is gondoltuk, hogy köze van az informatikához. Megismerhettük korunk híres informatikusait, akik mindannyian egyszerű emberként indulva, valami nagyot alkottak az informatika területén – fogalmazott.

„A biztonságosabb internethasználat szülőknek” című előadás során a szülők részletes tájékoztatást kaphattak arról, hogy mit is csinálnak a gyerekek az interneten. Szó volt a közösségi oldalakról, cyberbullyingról, a játékokról, a káros vagy nem kívánatos tartalmakról és a szerzői jogokról. Mindezekhez persze tippeket is kaptak, hogy hol lehet segítséget kérni vagy mi a teendő egyes helyzetekben.

A harmadik programon vendégül látták az általános iskolákban tanító tanárokat és tanítókat. Két előadást hallhattak, melyek célja volt a pedagógusok osztálytermi munkájának segítése az IKT eszközökkel támogatott tanítás gyakorlati bemutatásával. Az előadók: Bordás Ádám, a Redmenta egyik fejlesztője, aki a Redmentát, a felhő alapú feladatlapkészítőt mutatta be a tanároknak és Tóth Norbert, a Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanítója, aki a játékos tanításról tartott színes előadást.