Ősszel sem ritkul a darazsak és méhek inváziója, a szüreti időszakban is sok rovar szállingózik a kertekben, tereken. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami gyulladást vált ki, ez azonban az esetek túlnyomó többségében csak a csípés helyén jelentkezik egyéb tünetek nélkül. Ilyenkor nincs ok aggodalomra, antihisztamin tartalmú viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használatával vagy házi praktikák alkalmazásával meg lehet oldani a problémát.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha a rovarcsípést követő két napon belül a távolabbi bőrfelületen kiütések jelentkeznek, illetve légzési, keringési zavar és hasi panaszok lépnek fel, szakorvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakcióra utalnak. – Legrosszabb esetben a csípés fél órán belül akár anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt – mondta Fodor Andrea Ágnes, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosa.

Dér Beáta kisfiát, Ádámot még nem csípte meg darázs, azonban az édesanya pontosan tudja, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha ez megtörténne. – Ecetes, hideg vizes borogatás, illetve levendula olaj is alkalmas a duzzadt bőr megnyugtatására. Ezt tapasztaltam is, amikor iskolában dolgoztam és egy gyermeket megcsípett a darázs, az ecetes borogatás gyorsan orvosolta a problémát – részletezte az édesanya.

Magyarországon egyébként a lakosság mintegy 2 százalékát veszélyezteti túlzott érzékenység a rovarcsípések miatt, az esetek többségében azonban valóban elegendő házi praktikákat alkalmazni.
Kezdőkép: google.com