Sok magángazdaságban ciklikusan töltik fel a baromfiállományt új, fiatal egyedekkel, így tudják garantálni a mindig friss tojásokat. Habár ezeken a helyeken jól működik a rendszer, hazánkban a példa azt mutatja: egyre kevesebben foglalkoznak baromfitenyésztéssel. – A tenyésztési kedv csökkenésének oka, hogy nagyon hektikusak a tojásárak, nagyon gyorsan emelkednek és süllyednek. Most például a tavaszi csökkenés után lassan megindult felfelé a tojásár. A hazai tenyésztés mellett szól, hogy az import egyre inkább visszaszorul, ennek oka, hogy a magyar tojásnak jobb minősége van, a frissességet is csak a magyar termelők tudják garantálni – fejtette ki Simon Attila mezőgazdasági szakértő.

Magyarországon két külön ágazata is népszerű a baromfitenyésztésnek, van, aki a tojásáért, és akad, aki a húsáért tartja az állományát. A külföldről importált áruk közül a hollandok inkább a húshasznú baromfikból, míg a franciák a tojóállományukból tudnak megfelelő minőséget szállítani a piacra.

 

Kezdőképünk illusztráció, forrása: google.com