A Mikulás idén is nagy utat tett meg, meglátogatta az összes gyereket, és csizmájukba rejtette az édességeket. A hatvani gyerekekről sem feledkezett meg, így már korán reggel a bölcsődéket és óvodákat járta, hogy minden gyereknek átadhassa az ajándékát. A Mohács úti bölcsődébe is elment, megfontolt léptekkel haladt át az intézmény kapuján. Csengőszóval jelezte, hogy megérkezett, a gyerekek pedig dallal köszöntötték a nagyszakállút, és örömmel fogadták, hogy itt is meglátogatta őket. A Mikulás elmondta, nem volt nehéz dolga, mindenki megérdemelte a csokit, hiszen Hatvanban csak jó gyerekek vannak.

Nem pihenhetett sokat a Mikulás, már indult is tovább, sok helyre kellett még benéznie. A Gesztenyéskert Óvodában rögtön a bejáratnál már forró teával és süteménnyel várták, és sokan rajzoltak is neki, ezeket az alkotásokat külön megköszönte minden csoportnak. A gyerekek pedig itt is dalokkal és versekkel készültek. A Mikulás ajándéka pedig már bekészítve várta őket szekrényük előtt. Kiss Emília és Forgó Anna is énekeltek a Mikulásnak, azt is elmondták, miket kaptak tőle otthon. – Én egy unikornist és egy sminkkészletet kaptam – mondta Emília. – Én csak csokit kaptam tőle, de már négy mikuláscsomagom van. Rajzoltam is neki, bedobtam a postaládába – fűzte hozzá Anna. A Mesevilág Óvodába is beköszönt a Mikulás, itt is nagy örömmel fogadták őt, az ablakban álltak a gyerekek, és énekeltek neki.

Az ablakok alatt, csöndesen közelített a Mikulás bácsi a Hajós Alfréd úti Bölcsőde csoportjai felé, a teraszon azonban már kitörő örömmel fogadták a gyerekek. A kicsik csodálkozva nézték nagy ősz szakállát, hatalmas piros ruháját, némelyikük hosszú percekig merengett a ritkán látott jelenségen. A gyerekek itt is versekkel, dalokkal készültek a várva várt vendégnek, búcsúzáskor pedig boldogan integettek neki. A Mikulás idén is megjegyezte, hogy a hatvani gyerekek nagyon jók és ügyesek voltak egész évben, és pár jó tanácsot is intézett hozzájuk. – Azt üzenem a gyerekeknek, hogy legyenek jók és fogadjanak szót a szüleiknek egész évben. Egyenek sok zöldséget, és a spenótot se hagyják a tányérjaikon. A manóim egész évben sokat dolgoznak azért, hogy minden év decemberében ajándékkal kedveskedjenek a jó gyerekeknek. Számomra az év legszebb időszaka ez a mostani, mert ilyenkor találkozhatom a kedves kis barátaimmal, a gyerekekkel – mondta a Mikulás, aki hozzátette: jövőre is eljön majd a kicsikhez és újabb meglepetésekkel készül.

A Mikulás a Hatvani Százszorszép Óvodában folytatta az útját. A csoportszobák ablakain itt is kíváncsi és izgatott gyermekarcok leskelődtek, hogy mielőbb megpillantsák a piros ruhás vendéget. A kicsik mindenhol dalokkal örvendeztették meg a Télapót, aki az ablakon keresztül szívesen el is beszélgetett a gyerekekkel. Az intézményben egyébként régóta készülnek a messziről jött vendég fogadására, a tiszteletére, az óvoda bejáratánál egy adventi sarkot is berendeztek.

A Hatvani Brunszvik Teréz Óvodában sem maradt el a régen várt csoda, a Mikulás ott is minden csoportot meglátogatott. A szobákból itt is felcsendültek a klasszikus ünnepi muzsikák, a gyerekek boldogan adták elő a közösen megtanult verseket, dalokat. A Télapó természetesen ide sem érkezett üres kézzel, az ablakon keresztül minden csoportba beadta a kosárnyi édességet. Az ősszakállú emellett személyes történeteket is megosztott a gyerekekkel, elmondta például, hogy a nagy hó hiányában most nem szánnal érkezett, de a kedvenc színét is elárulta az óvodásoknak. – A pirosat szereti a legjobban a Mikulás, az ő tiszteletére mi is abba öltöztünk ma. Megtudtuk, hogy szánnal jár a világban, amit a rénszarvasok húznak. És most is nagyon sok édességet kaptunk tőle, aminek nagyon örülünk – részletezte Csente Boglárka.

A Varázskapu Óvodában sem maradtak ajándék nélkül a gyerekek. A jól ismert csengőszó kíséretében megérkezett a Mikulás hozzájuk is. A Méhecske, a Katica és a Süni csoport is nagyon várta már őt, az óvodások szebbnél szebb énekekkel készültek neki.

A Vörösmarty téri Óvodában a gyerekek az udvaron várták a Mikulást, minden csoport külön-külön énekelt neki. Sokan levelet is írtak a nagyszakállúnak, közölték benne, hogy nagyon jók voltak idén, és azt is elárulták, hogy milyen ajándékot kértek tőle. – Nagyon sok ajándékot hozott a Mikulás, különféle csokoládékat és édességeket kaptam tőle. Jó érzés, hogy személyesen is találkozhattam vele – mondta Bán Kende Nimród. Nagy Dávid Szabolcs is köszöntötte a Télapót, és nagyon örült az ajándéknak is. – Itt az óvodában egy csomagot kaptam, otthon pedig korcsolyát és sísisakot – mondta.

A Napsugár Óvodába is betért a nagyszakállú, ahol a kicsik dalokat énekeltek neki. Ide sem érkezett üres kézzel, édességekkel teli csomagokat osztott szét a gyerekek között. Az óvodások az ajándékok átvétele után nagy örömmel részletezték a Mikulásnak, hogy egész évben jól viselkedtek és otthon is sokat segítenek.

A Télapó a Csicsergő Óvodába is betért, először az ablakon kopogtatva jelezte, hogy megérkezett. A kicsik táncos produkcióval köszöntötték őt, illetve itt is dalokkal készültek a híres piros ruhásnak, és verset is szavaltak neki. Kulcsár Emese elmondta, hogy már nagyon várta a Mikulás érkezését, családjával sokat készülnek az ünnepekre. – A családommal feldíszítettük az egész házat, hogy ünnepi környezetbe érkezhessen a nagyszakállú. Nagyon várjuk már őt és kíváncsi vagyok, hogy mivel ajándékoz meg – fogalmazott.

A Mikulás a kórházban működő bölcsőde gyerekeinek is összekészítette édességeiket, és természetesen idén is gondolt azokra a kicsikre, akik nem tölthetik otthon az ünnepet egészségügyi okokból. A kórház előtt átadta az intézmény munkatársainak a gyermekosztályon fekvő kis betegek csomagjait, ezzel szebbé téve számukra az ott töltött időt.

Fotó: Rimán Alexandra, Albert Péter, Rozgonyi Dezső