A tavaly júliusban bevezetett egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) idén január elsejétől még kedvezőbb feltételekkel igényelhető. Az új lakást építő vagy vásárló két- vagy többgyermekes családok esetében jelentősen emelkedik a támogatás mértéke, valamint a rendszer is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik.

A használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege 10 százalékkal emelkedik, az új ingatlanoknál viszont sokkal több támogatás jár, mint korábban. Egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, míg három vagy több gyermeknél 10 millió forint vissza nem térítendő összeggel támogatják az otthonhoz jutást. Ehhez pedig további 10 millió forint kedvezményes hitelt is biztosít az állam. Debreceni Tamás ingatlanértékesítő szerint mindez alaposan megmozgatja a lakáspiacot.

– Még intenzívebben elindulnak az építkezések, az álló telekpiac is beindul, így ezentúl biztosan könnyebben el lehet majd adni ezeket a területeket. Azt viszont nehéz megbecsülni, hogy mi fog történni a használtlakás-piacon, mivel aki építkezésbe kezd, az el fogja adni a jelenlegi ingatlanát. Ez pedig akár árcsökkenést is eredményezhet – magyarázta az ingatlanértékesítő.

A szakértő kitért arra, hogy Hatvanban egy három- vagy többgyermekes család, aki igényli a 10+10 millió forint támogatást, több módon is új ingatlanhoz juthat. Debreceni Tamás szerint ez az összeg a városban, egy 90 négyzetméteres családi ház építésével, telekvásárlással szűkösen elég lehet, de egy minimum 60 négyzetméteres új lakás vásárlása minden további nélkül megoldható belőle. Ugyanakkor ezt a támogatást fel lehet használni tetőtér beépítésére is, ha azt különálló ingatlanként alakítják ki.