A Grassalkovich-kastély díszterme adott otthont a csütörtök esti Közéleti Szalonnak, ahol Cserháti Ágnes külön, név szerint köszöntötte a megjelent ismerőseit, korábbi tanárait. Az egykori televíziós a Bajzában töltötte középiskolai éveit: francia tagozatos osztályba járt, ami kiérdemelte a legrosszabb osztály címet, de mégis egy összetartó közösség volt. Felidézte például, hogy a szerenád alatt – szülei és osztályfőnöke intésének ellenére – autóval indultak az estének, de a rossz időnek köszönhetően a „kispolskival” az első jelzőtáblát kidöntötték. Ekkor a szakadó esőben a fiúk nekiláttak helyrekalapálni a járművet és megbeszélték, hogy ez a közös titkuk marad. A szülők előtt ugyan azonnal kiderült, de Bőze tanár úr csak a 10. osztálytalálkozón tudta meg az igazságot.

Cserháti Ágnes beszélt arról is, hogy egyáltalán nem vonzotta a szereplés, sőt egyenesen utált verset mondani, fellépni. Aztán a főiskolai évek alatt, mások unszolására bement a jászberényi televízióhoz, hogy megnézzék, milyen lenne hírolvasónak. Azonnal munkát ajánlottak neki. Ahogy mondta: ő nem akarta elvállalni, mert inkább a tanulmányaira koncentrált, de édesanyja meggyőzte, hogy semmit sem veszít, ha él ezzel a lehetőséggel. Továbbra is a pedagógiai pálya vonzotta, így Gödöllőre ment tanítani, de visszajárt a helyi televízióba is. Ekkor jött egy újabb lehetőség: a Magyar Televízió oktatási céllal keresett fiatalokat, ahová szintén elsőként felvették. Ez volt az, amikor végleg a médiát választotta. Lelkesen beszélt ezekről az évekről, ahogy az operatőrrel ketten, rengeteg helyszínt bejártak, új embereket ismertek meg, élvezte a folyamatos munkát, a rohanást, azt, hogy ő a saját szemével mutathatja meg a történéseket a nézőknek. Ezután jött a bemondói állás, amivel az egész ország megismerte. Ez egy merőben más, teljesen új feladat volt számára.

kozeleti_cserhatiagnes_13

kozeleti_cserhatiagnes_14

Akkoriban olyan népszerű volt, hogy még látatlanban is megkérték a kezét. Ám ő csak egyszer mondott igent: orvos férjét egy előadáson ismerte meg, ahol ő volt a moderátor. Ahogy fogalmazott szerelem volt második látásra, hiszen először annyira nem szimpatizált vele, kissé nagyképűnek tartotta. Aztán pár évvel később, mikor ismét találkoztak már tagadhatatlan volt a vonzalom. Amikor megszülettek a gyermekeik, megváltozott az élete. Addig csak a munkának élt, éjszakába nyúlóan dolgozott, ezt az életvitelt váltotta fel az anyaság. Az MTVA létrejöttével viszont nagyon átalakult a hazai televíziózás, ekkor szóvivőnek kérték fel, hogy segítsen az átállásban. Olyan emberre volt szükség, akit a nézők és a szakma is elfogad, ezért esett rá a választás. Ahogy mondta: a posztot azért fogadta el, mert nagy kihívást, előrelépést jelentett számára. Úgy érzi, munkáját felelősséggel és sikerrel végezte el.

A beszélgetés végén kitért arra, hogy milyen jó érzés visszatérnie Hatvanba, mivel a város nagyon sokat fejlődött az elmúlt években. Külön kiemelte, mennyire örül annak, hogy felújították a Grassalkovich-kastélyt, mivel fiatalon még ő is vásárolt „téglajegyet”.