Általános iskolásoknak tartott előadást Csapody Kinga a Manó Könyvek kiadóvezetője az Országos Könyvtári Napok alkalmából. A beszélgetés célja az volt, hogy bemutassa hogyan működik egy könyvkiadó. – Minél inkább szeretném megismertetni, hogy a könyv nemcsak az, amit elolvasunk. Sokkal több munka áll mögötte. Hány lehetőség, hány munkakör, hány feladat, hány olyan kreatív és kevésbé kreatív terület kapcsolódik hozzá, amiben az ember megtalálhatja az örömét. Akár pályaválasztás előtt gondolkodva lehet egy kis útmutató arra, hogy merre induljanak a fiatalok. Emlékszem, hogy én sem tudtam, amíg nem kerültem egy könyvkiadóba, hogy mennyi ember munkája adódik össze, amikor kinyitok egy könyvet. Szerintem fontos, hogy lássák azok a fiatalok is, akik már nemcsak az olvasás szeretete miatt fognak meg egy könyvet, de akár a saját jövőjüket tervezve álmodoznak arról, hogy milyen alkotójellegű munkát végezni – részletezte Csapody Kinga.

A gyerekek több érdekes információt is megtudhattak. A Harry Potter könyvsorozat írója, J. K. Rowling paládul több krimit is írt Robert Galbraith álnéven. A fiatalok pedig elmondták miért szeretnek olvasni. – Érdekesek a történetek, és szerintem fejleszti azt a képességet, hogy minél kreatívabbak legyünk, és több dologról tudjunk tájékozódni az életben – mondta Juhász Panna.

Délután pedig Csapody Kinga beszélgetett a fiatal íróval, Nyáry Lucával. Munkássága hatással van a fiatal generációra, emellett szeretne hidat építeni a különböző korosztályok között. Luca beszélt magáról, és a nemzedékét érintő és foglalkoztató kérdésekről. Szóba került a mentális jólét is. – Azt gondolom, hogy a mentális egészégünkre ugyanúgy oda kell figyelni, mint a fizikaira, vagy még jobban. Szerintem nagyobb hatással van a mentális egészségünk a fizikaira, mint fordítva. Mivel, ha az ember nincs abban a lelkiállapotban, akkor nagyon nehezen veszi rá magát arra, hogy más szempontból foglalkozzon magával. Úgyhogy abszolút jelentős dolognak tartom, és úgy gondolom, hogy foglalkoznunk kell vele, bele kell építeni a kultúránkba – fogalmazott az író.

Az Országos Könyvtári Napok alkalmával egész héten több foglalkozással és előadással várja az érdeklődőket az intézmény. Ebből az alkalomból ingyen lehet beiratkozni és a késedelmi díjakat is elengedik.

Fotó: Albert Péter