Az alkalmazott trükkök, módszerek nagyon változatosak, az elkövetők rendkívül leleményesek és sajnos időnként sikeresek is. A legújabb módszer, ami inkább régi új, hiszen tavaly egyszer már lezajlott egy ilyen hullám, a csomagküldős sms üzenetekkel történő csalás. A kiszemelt áldozatok sms üzenetet kapnak látszólag egy csomagküldő szolgáltatást végzőtől.

A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az SMS törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet.

Amennyiben az áldozat megnyitja az üzenetben kapott hivatkozást, egy csaló weboldal jelenik meg, amely nagyon jól utánozza egy valódi cég bejelentkezési felületét.

Ezek a káros oldalak vagy egy alkalmazás telepítésére próbálják rávenni az áldozatot, ami általában egy adatlopó képességekkel felruházott vírus, vagy pedig olyan adatokat kérnek, amelyekkel hozzáférnek az adott személy bankszámlájához.

A káros tevékenységet végző SMS üzenetek kezelésével kapcsolatban javasoljuk:

  • Soha ne kattintson az üzenetben lévő applikáció letöltés hivatkozásra!
  • Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát.
  • Amennyiben az SMS üzenetben található káros hivatkozás megnyitásra került, haladéktalanul értesítse az intézmény informatikai területét!
  • Fertőzés esetén az érintett eszközön haladéktalanul végezzenek el egy gyári visszaállítást!
  • Javasoljuk az incidens bejelentését a csirt@nki.gov.hu e-mail címre, vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül a feladó telefonszáma, valamint a szöveges üzenetben található hivatkozás megjelölésével.

Ha minden elővigyázatosság, odafigyelés ellenére mégis bűncselekmény történne a sérelmükre, kérjük  azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es ingyenes segélyhívó számon.

Forrás: Heves Megyei Rendőr-főkapitányság