A 2016-ban megalakult Hatvani Kultúráért Akciócsoport szerda délután újabb fórumot tartott, ahol a pályázati lehetőségeket szemléltették. Horváth Richárd polgármester elmondta: a HACS már nyert 400 millió forintot, ebből például a könyvtár eszközbeszerzésre is költenek, de körülbelül 200 millió forint jut a hatvani civil szervezetekre is. – Ez egy sikertörténet és ez mind annak a következménye, hogy nem hagyjuk magunkat és küzdünk a városért. Mi, mindig és mindenhol kiállunk a hatvaniak érdekeiért – jelentette ki a városvezető.

Az elnyert keretösszeget a város kulturális és közösségi életének fejlesztésére lehet fordítani 2018 és 2021 között. Mindezt oly módon, hogy az akciócsoport helyi pályázati felhívásokat jelentet meg.
Fejes István, a TOP CLLD Akciócsoport munkatársa tájékoztatott, hogy ehhez több feltételnek kell megfelelni. – Bárki számára elérhetőnek kell lenni, egy zárt csoport nem vehet rajta részt. Ugyanakkor nem lehet igénybe venni olyan feladatkörre, amit az önkormányzat ellát és semmiképpen sem lehet a napi, működési jellegre elkölteni. Újdonságnak kell lennie a szervezet számára – részletezte.

Előreláthatólag idén ősszel írják ki a pályázatokat, ezekre több hónapon keresztül lehet jelentkezni, a megvalósításra pedig kétéves időintervallum van.