A végzős diákok először az újhatvani templomba mentek, ahol a tanárok feltűzték a végzős tanulókat megillető szalagokat. Az ünnepi ceremónia során, Kecskés Attila plébános arról beszélt a fiataloknak, hogy mit jelképez a szalag viselése. – Egy iskolának, egy alma maternek vagytok a növendékei és reményei egy nemzetnek. Egy egyháznak, magának a mindenható Istennek – mondta. 

A templomi ünnepség után a diákok hazamentek átöltözni. Az iskola vezetése pedig egy agapéra várta a vendégeket.

Fontos, hogy már akkor a későbbi életükre vonatkozó tanácsokat is kapjanak a gyerekek, amikor még az iskolapadban ülnek. Erre hívta fel a figyelmet Fehér Józsefné a Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium intézményvezetője. – Ha kikerülnek a fiatalok a nagybetűs életbe, akkor sem szabad soha, semmit feladni. Addig próbálkozzunk, amíg nem sikerül. Ha elbukunk, akkor pedig álljunk fel, mert az Isten mindig ott áll a hátunk mögött és segít – mondta. Hozzátette: a fiatalok többségének később is támaszt nyújt a vallási neveltetés. – Nekünk már az is nagy teljesítmény, amikor látjuk, hogy a megkeresztelkedett diákjainknak évek múlva egyházi esküvőjük van, vagy olyan információkat hallunk, hogy milyen jó volt az, hogy a lelki napokon olyan feltöltődést kaptak, ami tovább lendítette őket, akár az egyetemi nehézségeken is – fejtette ki.

A szalagavató bál helyszíne a Hatvani Rendezvényház volt. Először a tizenegyedikes tanulók, ünnepi műsorral búcsúztatták a ballagó diákokat. Mindezek után pedig levetítették azokat a vicces kisfilmeket, amelyek a végzős osztályok iskolai életét mutatták be. Majd a búcsúzó tanulók bemutatták a bál nyitótáncait. 

Fotók: Albert Péter